Galerii: Konrad Mägi ateljee maaliõpilased avaldasid õpetajaile tänuks raamatu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kunstimuuseumis esitlesid Konrad Mägi ateljee maaliõpilased raamatut «Värv ja vabadus», mis on kummardus õpetajatele, nagu on kirjutanud raamatu koostajad Tiia Kõnnussaar ja Külli Trummal sissejuhatusse.

Sissejuhatuses on kirjas, et ateljee loomise idee taga olid rohkem kui 30 aastat tagasi mõned Pallase kunstnikud, kes pidasid ülioluliseks pallasliku maalihariduse järjepidevust. Maalikooli üks asutajaid ja esimene juhataja oli toonane kunstnike liidu sekretär Indrek Hirv. Kuni 2012. aastani tegutses ateljee kunstiühingu Pallas stuudiona, mille juhatuse esimees on Enn Lillemets.

Loodud aastal 1988

1988. aastal loodud maalistuudio Konrad Mägi ateljee esimene õppejõud oli Pallase haridusega kunstnik Kaja Kärner (1920-1998). Pallaslane Heldur Viires (1927) on maaliõpilasi juhendanud alates aastast 1989 ja osales ka raamatu esitlemisel. Stuudios maaliharidust saanud kunstnikud, näiteks Peeter Krosmann, Evi Gailit, Maris Tuuling ja Margus Meinart, hakkavad silma pallaslikust traditsioonist lähtuvate värvitundlike ja läbikomponeeritud teostega.

Raamatu kaante vahel on 184 lehekülge. Nendelt leiab lugeja Heldur Viirese 90. sünnipäeva tähistanud näitusele «Hommage à Heldur Viires. Konrad Mägi ateljee» välja pandud teoste reprod. Ateljee 30 aasta pikkusest tööst ja mõjust kultuurielule annavad tunnistust kirjutised ja intervjuud.

Tänavu sügisel möödus Konrad Mägi sünnist 140 aastat ja ateljee taasasutamisest 30 aastat. Kunstiharidust pakkuv vabaakadeemia Konrad Mägi ateljee tegutseb Raekoja plats 8 hoone katusealusel korrusel. Ateljee oli Mägi viimane elukoht, kus ta maalis ja õpetas ühtekokku seitse aastat.

Raamatu «Värv ja vabadus» esikaanel on foto Kaja Kärneri maalist «Unistus Ko-Ko-Ko-st» (1993). Selline vaade avaneb ateljee aknast.

Indrek Hirve kommentaar

Maalikooli esimene juhataja Indrek Hirv ei saanud raamatu esitlusel osaleda, sest ei viibi praegu Eestis. Tartu Postimehele saatis ta kommentaariks read telefonitsi.

Kõigepealt meenutas ta esimest õppejõudu. «Kaja emalikkus! Poisid ja tüdrukud olid talle laste eest ja lastele oli stuudio kodu. Esimesel aastal, enne Helduri tulekut oli see eriti nii,» kirjutas Hirv.

Hiljem lisas ta järgmised read: «Kaja oli niisiis ema. Aga isa oli Vabbe! Vabbe energia mõjus läbi minu ja veel paljude – Kongo ja Linda Kitse ja veel paljude ... Ja Kaja oli ju Vabbe õpilane. Siis tuli Heldur ja hakkas lapsele vaderiks.»

Raamatus on teiste tekstide hulgas (mõni neist avaldatud ka inglise keeles) kaks Indrek Hirve lühikirjutist. Teose lõpetab Konrad Mägi ateljee vilistlaste ja maaliõpilaste nimekiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles