Paavst: kirik ei eira enam kunagi ahistamisteateid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Fransiscus.
Paavst Fransiscus. Foto: Andrew Medichini / AP/Scanpix

Katoliku kirik ei jäta enam kunagi ahistamisteadetele tõsiselt ja kiiresti reageerimata ning lapsepilastajatest preestrid peaksid end üles andma, ütles paavst Franciscus.

«Kirik ei püüa tulevikus ühtki juhtumit maha vaikida ega seda mitte tõsiselt võtta,» lubas ta iga-aastases jõulukõnes Rooma kuuriale.

Kirik teeb kõik, mis vaja, et niisuguse kuriteo sooritanud isik kohtu ette tuua, lisas ta.

Franciscus tunnistas, et kirik ei ole seni suutnud probleemiga piisavalt tõsiselt tegelda, kuid kinnitas, et edaspidi ei säästeta jõudu, et pedofiilide üle õigust mõistetaks. «Alaealisi väärkohelnutele ütlen: muutke meelt, andke end maise kohtumõistmise kätte ning valmistuge taevaseks.»

Paavst Fransiscust survestatakse aina enam seksuaalse väärkohtlemise kriisi suhtes otsustavaid samme astuma. Lõppev aasta tõi päevavalgele hulga väärkohtlemisi ja nende kinnimätsimisi.

Maikuus pakkusid lahvatanud väärkohtlemise skandaali tõttu oma lahkumisavaldust kõik Tšiili piiskopid ja paavst tunnistas, et ka tema oma osa probleemist.

Augustis avaldati USAs Pennsylvanias kohturaport, milles toodi üksikasjalikult välja õõvastavad lood umbes 300 preestri kohta, keda süüdistati enam kui 1000 lapse väärkohtlemisest 1947. aastast alates.

Nädal hiljem väitis endine Vatikani saadik Washingtonis, et paavst teadis kardinal Theodore McCarricku vastu esitatud süüdistustest viis aastat, kuid ei eemaldanud teda ametikohalt.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles