Olerexi omanik vastab: kas uus aasta toob rekordkõrge kütusehinna? (9)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olerexi omanik Antti Moppel.
Olerexi omanik Antti Moppel. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Eesti üks suuremaid kütusemüüjaid, Olerexi omanik Antti Moppeli prognoosib, et kuigi bensiini hind kevadel tõuseb, jäävad aastal 2019 tanklahinna rekordid ilmselt löömata.

«Bensiini hinnatõus tuleb 2019. aasta kevadel, mil maailma suurim bensiinipõletaja USA avab sõiduhooaja ja suurendab tarbimist,» ütles Moppel. Seevastu diislikütuse hind kevadel pigem langeb, kuna minnakse üle odavamale suvisele diislikütusele. «Täna näib, et nafta hind ei suuda 2019. aastal suurelt tõusta ja jaehinnarekordid jäävad löömata,» pakkus Moppel.

Kütuse jaehinna absoluutne hinnarekord pärineb 2012. aasta kevadest, mil bensiini hind oli 1,459 eurot liitrist. Sel aastal tõusis bensiini hind kõrgeima tasemeni 9. oktoobril, mil liiter kütust maksis 1,439 eurot. Moppel arvas, et tänavu püsib bensiini hind 1,4 euro ümber.

Igameheõigus keelata

Kütusefirma omanik vaatab uude aastasse pigem optimistlikult ja usub, et USA-Hiina majandustüli ei suuda globaalset majanduskasvu rikkuda.

Eesti majanduses loetles ta siiski rida hõõrdumiskohti. Esimene asi on tööjõupuudus versus immigratsioon. «Peale võiks jääda terve mõistus, mis välistab massiimmigratsiooni ja viib välistöötajate palkamise võimalused vastavusse vajadusega,» ütles ta.

Teine oluline probleem on riigieelarve täitmine. Kolmandaks tõi ta välja aina süveneva igameheõiguse ruineerida riiklikult olulised tööstus- ja taristuinvesteeringud. «Probleeme võib tulla Rail Balticu, Saaremaa silla, aga ka Tallinna-Helsingi tunneliga. Nii suurte projektide puhul otsustab mängu riiklik huvi. Kui riik oma huvi selgelt välja ei ütle ja aruteludel lastakse venida aastatepikkuseks, siis eestvedajate huvi mingil hetkel lihtsalt raugeb,» leidis Moppel.

Luik, haug ja vähk

Mida ootab ettevõtja valimistelt? «Ootan keskmisest aktiivsemat osavõttu. Loodan, et suudetakse aega raiskamata moodustada tugev ja otsustusvõimeline enamusvalitsus, mitte ei satuta Rootsi või Läti olukorda,» lootis Moppel.

«Uuele valitsusele on tööülesanne olla rahva ühendaja, mitte lõhestaja emotsionaalselt teravate küsimuste pinnal nagu immigratsioon, samasooliste kooselu ja võõrtööjõud,» jätkas ta. «Täna näen ma asju ajamas ainult luike, haugi ja vähki,» vihja Moppel.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles