Video: Barcelona politsei lasi maha kodutu eestlase koera (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine hoidmas Sota pildiga plakatit.
Naine hoidmas Sota pildiga plakatit. Foto: Paco Freire / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ligi 200 inimest avaldas nädala keskpaigas meelt Hispaanias Barcelona linnavalitsuse ees, et nõuda juurdluse algatamist linna tänavatel elava kodutu eestlase koera maha lasknud politseiniku suhtes, vahendab El Pais.

Koer sai omal ajal nimeks Minnesota, kuid hüljatud koera adopteeriunud Tauri Ruusalu nimetas teda hellitavalt lihtsalt Sotaks. «Ta magas minuga ja ärkas minuga..Sota näitas minu vastu üles rohkem armastust kui mu oma pere,» rääkis Ruusalu kaotatud sõbrast.

El Paisiga rääkides langetas Ruusalu kohati oma pea, katkestas jutu ja jäi omamoodi transsi, sest kaotusest rääkimine muutus liiga raskeks. Koer oli tema alatine kaaslane Hispaaniasse saabumisest saadik, pea poolteist aastat tagasi.

«Sota on koos olnud lastega ja pole neid kriimustanud, pole kedagi hammustanud, ka mitte politseinikku, kes ta mõrvas,» ütles Ruusalu.

Ruusalu sõnul võttis üks Barcelona korravalvuritest läinud kolmapäeval välja oma püstoli ja tappis Sota, kes oli labradori ning teadmata koera segu. Ametliku versiooni kohaselt hammustas Sota korravalvurit käest ja sihtis tema kaela.

Eestlane aga eitab tema versiooni kirglikult. Tema advokaat Ines Guardiola, kes teda tasuta aidata otsustas, palus kohtul Sota säilmeid mitte hävitada ja nõuab hotelli turvakaamerate videoid, mille ees Ruusalu juhtunu hetkel koeraga viibis.

Barcelona linnavolikogu lubas juba juhtumi asjaolusid uurima asuda.

Ruusalu, kes elab tänaval ja müüb käevõrusid, ärgitas pealtnägijaid endast teada andma. Eestlane kõndis kolmapäeva keskööl tema kõrval lahtiselt kõmpinud Sotaga mööda ühest Barcelona hotellist, kui üks korravalvur teda õlast puudutas ja dokumenti palus.

«Pakkusin, et kirjutan oma nime, sest sellest on keeruline aru saada ja politseinik arvas, et mõnitan teda,» rääkis Ruusalu oma versiooni juhtunust ja lisas, et politseinik andis talle seepeale laksu näkku. Nende vahele tuli Sota. «Ta tõusis tagajalgadele ja pani käpad politseiniku käele, kuid liputas kogu aja oma saba ja ei hammustanud teda.»

«Arvasin, et nad mängivad,» ütles Ruusalu, kes käskis koeral seepeale tema selja taha minna. Korravalvur aga käskis eestlasel tema autosse istuda, mispeale Sota haukuma hakkas ja politseiniku poole liikus.

Sellele järgnes lask ja koer oli surnud. «Ta ei öelnud midagi, lihtsalt võttis oma relva ja laskis ta kõhklemata maha.»

Ruusalu märkis, et ei tea, kas politseinik kartis või üritas näidata oma võimu. Eestlane tunnistab, et läks seepeale raevu ja haaras oma rula järele. Barcelona politsei on aga eestlasest seljakotireisija agressiivse hoiaku hukka mõistnud. Ametliku versiooni kohaselt lõi Ruusalu rulaga üht korravalvuritest.

Enne Barcelona tänavatele sattumist tuuritas nomaadist Ruusalu Prantsusmaal, Šveitsis ja Saksamaal, et õppida teiste kultuuride kohta.

Juhtunu lõpp jäi osaliselt ka videolintidele ja seal on näha vereloigus lamavat Sotat saba liputades suremas.

Juhtunu järel autosse surutud Ruusalu sõnul haarasid politseinikud seal teda kõrist. Haiglasse jõudes mäletab ta ainult rahustavat süsti, üles ärkamist ja voodi alt Sota otsimist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles