Iraan: USA vägede viibimine Süürias oli algusest peale väär

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

USA vägede kohalolek Süürias oli «algusest peale väär ja ebaloogiline,» teatas Iraan esimese ametliku reaktsioonina president Donald Trumpi otsusele väed ära viia.

«Ameerika vägede kohalolek Süürias oli algusest peale põhimõtteliselt väär ja ebaloogiline samm ning peamine põhjus ebastabiilsusele ja ebaturvalisusele regioonis,» ütles välisministeeriumi kõneisik Bahram Ghasemi.

Ghasemi sõnul on USA vägede kohalolek Süürias kahjustanud rahu ja julgeolekut piirkonnas, vahendas Iraani ametlik uudisteagentuur IRNA.

Ühendriikidel on Süürias praegu umbes 2000 sõdurit, peamiselt kurdide juhitud Süüria Demokraatlikke Jõude (SDF) toetavad ja nõustavad eriväelased.

Iraani on andnud kaheksandat aastat kestvas Süürias sõjas oma liitlase president Bashar al-Assadi režiimile igakülgset abi.

Süürias tegutsevad Iraani revolutsioonikaardi komandörid ja nõuandjad ning islamivabariik on saatnud Süüriasse mässulistega võitlema ka tuhandetest mitme rahvuse esindajatest koosnevaid relvarühmitused.

Iraani sõjaline abi on koos Venemaa suurema sõjalise toetusega osutunud Süüria sõjas murranguliseks ja aidanud Assadi režiimil võtta tagasi suurema osa mässulistele kaotatud aladest.

Samas on Iraani sõjaline sekkumine Süürias viinud Teherani otsese sõjalise vastasseisuni Iisraeliga, kes on korduvalt rünnanud islamivabariigi sihtmärke Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles