USA erisaadik paneb Süüriast vägede ära toomise tõttu ameti maha (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA erisaadik võitluses ISISega Brett McGurk (pildil keskel valges särgis) saabumas nõupidamisele Tabqa linnas Süürias eelmisel suvel.
USA erisaadik võitluses ISISega Brett McGurk (pildil keskel valges särgis) saabumas nõupidamisele Tabqa linnas Süürias eelmisel suvel. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

USA juhtuvametnik võitluses äärmusrühmitusega ISIS otsustas ametist lahkuda, kuna president Donald Trump toob Ühendriikide sõjaväelased Süüriast ära.

USA presidendi erisaadik ISISe alistamiseks loodud üleilmses koalitsioonis Brett McGurk oleks pidanud ametist lahkuma veebruaris, kuid otsustas seda teha kohe.

Enne kui Trump teatas kolmapäeval, et USA toob väed Süüriast välja, oli McGurk korduvalt kinnitanud, et Ühendriigid jätkavad Süürias võitlust ISISe vastu.

Trump kirjeldas McGurki teadet kui tähtsusetut sündmust ja järjekordset valeuudist, rõhutades, et tema erisaadikut ise ei tunne ja mees oli ametisse pandud tema eelkäija ametiajal.

Neljapäeval lahkus vägede Süüriast välja toomise tõttu ametist USA kaitseminister James Mattis, kes oli vastu ka Trumpi plaanile vähendada sõjaväelaste arvu Afganistanis.

45-aastane McGurk on kogenud diplomaat, kelle nimetas erisaadikuks võitluses ISISega eelmine USA president Barack Obama.

Alles detsembri alguses kinnitas erisaadik ajakirjanikele, et USA tahab jääda Süüriasse ja tagada, et piirkonnas püsib stabiilsus. «Oleks hoolimatu, kui me ütleksime, et füüsiliselt on kalifaat likvideeritud, nii et me võime nüüd lihtsalt lahkuda. Ma usun, et igaüks, kes on näinud konflikti lähedalt, on minuga nõus,» lausus McGurk toona.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles