Jeruusalemmas suri viimane Varssavi geto ülestõusus osalenud võitleja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varssavi geto ülestõusu üle elanud võitleja Simcha Rotem 2013. aastal.
Varssavi geto ülestõusu üle elanud võitleja Simcha Rotem 2013. aastal. Foto: ALIK KEPLICZ / AP / Scanpix

Viimane seni elus olnud 1943. aasta Varssavi geto ülestõusust osa võtnud võitleja Simcha Rotem suri eile 94-aastasena Jeruusalemmas.

Hüüdnimega Kazik tuntud Rotem kuulus juudi partisanide sekka, kes tõusid Natsi-Saksamaa vägede vastu üles, kui Poola pealinnast hakati juute massiliselt surmalaagritesse saatma.

Ülestõusus sai surma tuhandeid inimesi, kuid Rotem põgenes koos terve hulga võitlejatega kanalisatsioonisüsteemi kasutades getost.

Mees pöördus Varssavisse tagasi ning võttis osa ka Poola vastupanuvõitlejate juhitud ülestõusust 1944. aastal.

Varssavi geto 1943. aastal
Varssavi geto 1943. aastal Foto: ASZLO BALOGH/REUTERS/Scanpix

Rotem oli 15-aastane, kui Natsi-Saksa väed tungisid 1939. aastal Poolasse. Ta ühines Varssavi geto juutide võitlusorganisatsiooni ZOBiga 1942. aastal, kuid on hiljem tunnistanud, et natside tulejõu ees tundis ta end täiesti abituna.

1943. aasta aprilliks olid paljud Varssavi geto juutidest surnud ning tuhandeid ootas eest deporteerimine, mistõttu otsustas Rotem ühineda seltskonnaga, kes plaanis alustada võitlust, et «valida ise, kuidas surra».

2013. aastal meenutas ta: «Kuni tänase päevani mõtlen ma, kas meil oli õigus langetada otsus alustada ülestõusu ja sellega lühendada paljude inimeste elu nädala, päeva või kahe jagu.»

Rotem oli üks neist mõnekümnest inimesest, kes jäi ellu, pääses getost kanalisatsiooni kaudu välja ning jõudis Poola tööliste abiga lähikonnas asuvasse metsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles