Trump: arutasin Erdoğaniga USA vägede aeglast lahkumist Süüriast (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria sõdurid, pilt on illustratiivne.
Süüria sõdurid, pilt on illustratiivne. Foto: Hassan Ammar / AP

USA president Donald Trump ütles, et arutas telefonivestluses Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga Süüria teemasid ning «Ühendriikide vägede aeglast ja väga koordineeritud lahkumist piirkonnast.»

USA president säutsus Twitteris, et tal oli Türgi liidriga «pikk ja viljakas telefonivestlus» ning et nad arutasid ka kaubavahetust ja võitlust äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Türgi presidendiameti teatel toonitati vestluses eriti vajadust, et USA lahkumise järel ei tekiks Süürias võimuvaakumit.

«Kahe riigi liidrid leppisid kokku koostöö koordineerimises nende sõjaväe-, diplomaatiliste- ja muude ametnike vahel, et ära hoida võimuvaakumit, mis võib tekkida USA vägede kojutoomise järgsel üleminekuperioodil Süürias,» kirjutati teadaandes.

Trump šokeeris oma liitlasi reedel, teatades plaanist tuua 2000 USA sõjaväelast ära Süüriast, kus nad aitasid koordineerida rahvusvahelist võitlust Islamiriigi vastu.

Türgi aga tervitas seda sammu.

Otsus järgnes Trumpi varasemale telefonivestlusele Türgi liidriga, kes avaldas Washingtonile survet vägede väljaviimiseks Süüriast.

Ameeriklaste lahkumine võimaldab Türgi üksustel liikuda Süürias kurdivõitlejate vastu, keda Ankara peab terroristideks, kuid kes on tugevalt toetanud Ühendriikide jõupingutusi IS-i vastu.

Trumpi ootamatu otsus viis ka kaitseminister James Mattise tagasiastumiseni.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles