Põhja-Korea peab surnud tudengi eest hiiglaslikku hüvitist maksma (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tudeng Otto Warmbier vangistati Põhja-Koreas 2016. aastal.
USA tudeng Otto Warmbier vangistati Põhja-Koreas 2016. aastal. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

USA kohus otsustas, et Pyongyang peab maksma 501 miljoni dollari suuruse hüvitise Põhja-Koreas vangistatud ja pärast seda surnud tudengi Otto Warmbieri vanematele.

Warmbier (22) suri mullu juunis, paar päeva pärast seda, kui ta toodi koomasse langemise järel Põhja-Koreast tagasi Ühendriikidesse. Enne seda oli ta Põhja-Korea vangis veetnud üle aasta.

Warmbieri vanemad kaebasid aprillis Põhja-Korea oma poja surma tõttu kohtusse. USA kohus otsustas, et Põhja-Korea peab tudengi vanematele maksma 501 miljoni dollari suuruse hüvitise. 

«Ameerika perekonnale sai osaks Põhja-Korea jõhkrus, kui nende poega kasutati etturina totalitaarse riigi koerustükkides ja vastasseisus Ameerika Ühendriikidega,» ütles kohtunik Beryl Howell otsust teatavaks tehes. «Põhja-Korea on vastutav piinamise, pantvangi võtmise, seadusevastase tapmise ja noormehe vanematele põhjustatud kahju ees».

Pyongyang mõistis Põhja-Koreas viibides propagandapostrit varastada üritanud Warmbieri süüdi riigivastases kuriteos ja määras talle 15 aastat sunnitöölaagrit.

Warmbieri surma täpne põhjus on teadmata, kuid USA meedia kirjutas hiljuti, et ilmnenud on uusi tõendeid tema peksmisest vangistuses. Põhja-Korea on eitanud Warmbieri piinamist ja väidab, et ta nakatus kinnipidamise ajal botulismi.

Otto Warmbieri vanemad Fred ja Cindy.
Otto Warmbieri vanemad Fred ja Cindy. Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / REUTERS / Scanpix

Kui noormehe vanemad oma poega Põhja-Koreast naasmise järel esimest korda nägid, oli ta pime ja kurt, ta värises kontrollimatult, tema hambad olid vigastatud, ta kätel ja jalgadel olid kummalised haavad, mistõttu arvas osa eksperte, et noormeest piinati elektrišokki tehes või lämmatades.

Otto Warmbieri jõudmine tagasi Ühendriikidesse.
Otto Warmbieri jõudmine tagasi Ühendriikidesse. Foto: Sam Greene/AP

USA kohtu otsus hüvitise maksmise osas on paraku sümboolne, sest ühtegi võimalust Põhja-Koread maksma sundida ei ole. 

Siiski väljendasid tudengi vanemad tänutunnet, et kohtu arvates on Põhja-Korea nende poja surmas süüdi.

«Läbisime oma perega kohtuasja tuleproovi ja avaliku kohtuprotsessi, sest lubasime pojale, et ei puhka enne, kui oleme saavutanud õigluse,» ütlesid Warmbieri vanemad Fred ja Cindy. 

Ohio osariigi senaator Robert Portman tervitas samuti kohtu otsust. «Kuigi miski ei too tagasi Otto Warmbieri, kes oli lootustandev noor mees, olen rõõmus, et Põhja-Korea tunnistati tema surma eest vastutavaks.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles