Trump: USA ei kavatse jätkata maailmapolitseiniku rolli (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Donald Trump ja esimene leedi Melania Trump külastasid eile jõulude puhul Iraagis paiknevaid USA sõjaväelasi, kus president teatas, et USA ei kavatse enam võtta endale rolli kogu maailma kaitsmiseks.

«Me ei taha enam, et meid kasutaksid ära riigid, kes kasutavad meid ja meie sõjaväge enda kaitsmiseks. Nad ei maksa selle eest ja nad peavad hakkama seda tegema,» sõnas Trump Iraagis vägedega kohtudes.

Trump teatas, et Ühendriigid ei kavatse enam tegutseda maailmapolitseinikena. «Me oleme jaotatud laiali üle kogu maailma. Me oleme riikides, millest enamik inimesi pole kuulnudki. Ausalt öeldes on see naeruväärne,» lisas president.

Trump maandus Iraagi lääneosas asuvas Al-Asadi õhuväebaasis kohaliku aja järgi 19.16 (Eesti aeg kell 18.16). President vestles seejärel umbes saja sõduriga ning pidas sõjaväejuhtidega eraldi kohtumise. Ta lahkus Iraagist mõni tund hiljem.

Trumpi jaoks on prioriteet siduda USA lahti selle peetavatest sõdadest ning ta ütles Iraagis, et USA ei lase end enam kohelda kui ullikest.

President rõhutas, et oli eri meelt oma kindralitega, kes palusid tal pikendada USA sõjalist kohalolekut Süürias. Seal tegutseb koos teiste riikide sõduritega umbes 2000 USA sõdurit, kes aitavad kohalikel Islamiriigi (IS) vastu võidelda.

«Te ei saa rohkem aega. Teil on olnud piisavalt aega,» olevat Trump enda sõnul kindralitele öelnud.

IS kontrollis kunagi Iraagis ja Süürias suuri alasid, kuid nüüd on rühmitus surutud suuresti põranda alla.

Trump näib siiski olevat muutnud oma seisukohta, et äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on seljatatud, kui tänas Iraagi-visiidi ajal sõdureid IS-i «peaaegu kõrvaldamise» eest. «Me hoiame väga pingsalt silma peal (IS-i) järelmitel,» lisas ta.

President ütles sõjalistest ja rahalistest rollidest rääkides, et Süürias lubasid aktiivselt töötada ka Türgi ja Saudi Araabia. «Võib juhtuda, et me läheme tagasi appi,» lisas ta.

Trump teatas visiidi ajal, et USA-l ei ole plaanis vägesid Iraagist välja viia.

Presidendi üllatusvisiit leidis aset mõni päev pärast USA kaitseministri James Mattise ametist lahkumist erimeelsuste tõttu presidendiga. Eelmisel nädalal oli Trump teatanud, et viib USA üksused minema Süüriast.

Trump põhjendas 19. detsembril langetatud otsust omal ajal sellega, et IS on seljatatud. Otsus pälvis kriitikat nii USA sees kui väljas, sest enamike analüütikute ja ametnike hinnangul on IS-i seljatamisest vara rääkida. Lisaks heideti Trumpile ette, et ta pole usaldusväärne liitlane.

USA-l on praegu Iraagis umbes 5000 sõjaväelast, et toetada kohalikku valitsust võitluses äärmusrühmituse Islamiriik riismetega.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles