Iisraeli parlament kiitis heaks ennetähtaegsete valimiste korraldamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Knesset.
Knesset. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Iisraeli seadusandjad kiitsid kolmapäeval ülekaalukalt heaks parlamendi laialisaatmise ja ennetähtaegsete parlamendivalimiste läbiviimise 9. aprillil.

Knessetis toetas peaminister Benjamin Netanyahu valitsuskoalitsiooni esmaspäeval teatavaks tehtud otsust 102 ja vastu oli kaks saadikut.

Netanyahu kohtus kolmapäeval Iisraeli juudiasunduste liidritega okupeeritud Läänekaldal ja selgitas, miks valijad peaksid talle usaldama järjekordse ametiaja peaministrina.

«Me näeme vasakpoolsete katset kukutada meedia ja teiste abiga meie võim. Neid ei saa edu saata, sest kui see juhtub - kujutab see selget ohtu asundusliikumisele,» lausus Netanyahu, kes juhib Iisraeli ajaloo kõige parempoolsemat valitsust. 

Peaminister kutsus asunikke oma ettevõtmise tulevikku mitte iseenesestmõistetavaks pidama. «Me pidime suurte saavutuste nimel, mille me asunduste heaks korda saatsime, kõvasti tööd tegema, muuhulgas praeguse Ameerika valitsuse juures,» ütles ta.

Otsus erakorraliste valimiste läbiviimisest langetati ajal, mil valitsus ei suuda kokku leppida, kas ultraortodokssed juudid peaksid teenima sõjaväes nagu nende ilmalikud kaasmaalased.

Kohus andis valitsusele korralduse muuta seadust selliselt, et ultraortodokssed juudid peavad seda tegema, kuid valitsuserakonnad ei suutnud endi seast leida piisavalt toetust, et see muudatus parlamendis jõustada.

Ultraortodokssed erakonnad peavad sõjaväekohustuse laiendamist kõigile tabuks, sest nad pelgavad, et seekaudu saab Iisraelist läbini ilmalik riik. Aastakümneid kestnud erand aga tekitab suurt pahameelt teistele iisraellastele, kes peavad erandit ebaõiglaseks.

Valitsust nõrgestas ka kaitseminister Avigdor Liebermani ja tema erakonna Yisrael Beitenu lahkumine valitsusest novembris. Sellega vähenes valitsuse enamus parlamendis ühele.

Netanyahu ultraortodokssed koalitsioonipartnerid nõuavad muudatuse ulatuse vähendamist ning näib, et valitsuse ühekohaline enamus ei luba sellist kompromissi teha. Neile kuulub parlamendis valitsuse 61-kohalisest enamusest 13 kohta.

Ennetähtaegsete valimiste tõenäosust suurendasid ka Netanyahu uurimiseks algatatud korruptsiooniuurimised. Politsei on soovitanud esitada talle süüdistus kolmes uurimises ning prokuratuur kaalub nüüd, kuidas edasi liikuda.

Kui Netanyahule süüdistus esitatakse, siis tal pole kohustust tagasi astuda.

Valimisküsitlused näitavad, et tema erakond Likud jääb valimiste järel suurimaks erakonnaks parlamendis.

Mõned analüütikud usuvad, et ta on paremas positsioonis süüdistustega rinda pistmiseks, kui saab valimistelt uue mandaadi.

Ennetähtaegsed parlamendivalimised on Iisraelis tavalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles