Kas mangod ikka alandavad vererõhku ja hoiavad soolestiku korras?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Lõuna-Aasias on mango olnud lugematuid aastaid toitumise verstapostiks. See on muide nii India, Pakistan kui Filipiinide rahvuslik puuvili. Mangos peituvatest vitamiinidest ja mineraalidest oled ehk isegi kuulnud, kuid nad sisaldavad ka polüfenoole, mis on ideaalsed mikrotoitainete allikad.

Teadlased on leidnud seose vererõhu langetamise ja toimiva soolestiku vahel pärast mangode söömist, kirjutab TheTruthAboutCancer.

California Ülikool (UCD) esitles oma uuringutulemusi, mis puudutab mangode loomulikku kasu tervisele, Ameerika Toitumisühingu aastakoosolekul 2018. aasta juunis Bostonis.

UCD teadlastele pakkus huvi, kuidas meie soolestik lagundab puuvilja ja töötleb polüfenoole, kuna arutelu mangode kasulikkusest on õhus juba pikemat aega. Paljud arstid on seisukohal, et vaatamata poüfenoolide olemasolule ei pruugi olla avastatud mangode kogu antioksüdatiivset toimet, kuna seedimise käigus lagundatakse need polüfenoolid enne, kui nad jõuavad kehaprotsessidele mõju hakata avaldama. 

UCD uuringute käigus anti kahele tosinale tervele postmenopausis naisele suures koguses mangosid kahe nädala vältel ja seejärel ei söödud puuvilja 13 päeva üldse.

Uuringute jooksul kontrollisid teadlased naiste vererõhku ja soolefloorat. Tulemused näitasid, et vererõhk oli kaks tundi pärast mango söömist märgatavalt madalam. Samuti selgus, et soolestiku mikrofloora on pooltel osalistest, kellel uuringute alguses olid kehvemad näitajad, paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles