Venezuela kohus saatis üheksa sõjaväelast aastateks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro.
Nicolas Maduro. Foto: HANDOUT / REUTERS

Venezuelas mõisteti üheksale relvajõudude liikmele president Nicolás Maduro kukutamise vandenõu eest kuni kaheksa aasta pikkused vanglakaristused, teatas ülemkohus kolmapäeval.

Vangistatute seas on kindral Oswaldo Hernández ja erukolonel José Delgado, teatas kohus avalduses. Üheksa sõjaväelase karistusmäärad ulatuvad viiest kaheksa aastani trellide taga.

Ülemkohus lükkas ühtlasi tagasi kohtualuste viimase apellatsiooni, järgides alama astme kohtu ja sõjatribunali samalaadseid otsuseid.

Kohtualused mõisteti süüdi «2014. aastal valitsuse vastase ülestõusu- ja destabiliseerimisliikumise ettevalmistamises, mida hüüti operatsiooniks Jeeriko».

Süüdistatavad vahistati ajavahemikul 2014. aasta märtsist maini.

Opositsioon on süüdistanud Venezuela ülemkohut Maduro huvide «teenimises».

Kohaliku meedia teatel nägi vandenõulaste plaan ette Maduro ja teiste kõrgete valitsusametnike vahistamist katsena vallandada rahvaülestõus sotsialistliku režiimi vastu.

Venezuela president mõistab sageli hukka väidetavaid temavastaseid vandenõusid. Detsembri algul väitis ta, et USA plaanib teda koos Colombia parempoolse valitsuse ja Brasiilia presidendiks valitud paremäärmuslase Jair Bolsonaroga kukutada.

Sotsialistist liider, kelle valitsemise all on Venezuela langenud oma ajaloo rängima majanduskriisi kütkeisse, alustab 10. jaanuaril teist ametiaega riigipeana.

Ta võitis teise ametiaja mais peetud valimistel, mida opositsioon boikottis ja mille tulemusi USA, Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS) ja Euroopa Liit ei tunnusta.

Vabaühenduse Foro Penal andmeil on Venezuelas 278 poliitvangi, nende seas 80 sõjaväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles