USA börsil sündis jõuluime, aktsiad tegid seninägematu tõusu (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26. detsember tõi Wall Streetile peomeeleolud.
26. detsember tõi Wall Streetile peomeeleolud. Foto: Richard Drew / AP

USA börsiajaloo kõige mustem detsember pöördus kolmapäeval ootamatult ümber, kui Dow Jonesi indeks tegi oma ajaloo suurima ühepäevase tõusu, pannes aluse turulennule, mida pole nähtud 2009. aastast saadik. Tugevalt positiivsel lainel alustasid neljapäeva ka Aasia börsid.

Dow tõusis 1086 punkti ehk ligemale viis protsenti. S&P 500 indeks tõusis samuti viis protsendi ja Nasdaq 5,8 protsenti, millest piisas, et tõmmata börs karuturult välja. Viimati tõusid kõik kolm indeksit ühe päeva jooksul nii palju 2009. aastal.

Hämmingus turuanalüütikud arvavad, et aktsiate hinnad muutusid lihtsalt liiga odavaks võrreldes investorite üleüldise rahalise olukorra ja praeguste finantsprognoosidega, põhjustades nii suure aktsiate osturalli.

Huvitav on veel see, et osturallile ei eelnenud mitte ühtegi head uudist, mis võinuks suurele ostlemisele aluse panna. Võib-olla just uudiste puudumine tekitas investorites optimismi, sest viimasel ajal on enamik uudiseid saatnud aktsiaid ainult allapoole. Ajalooliselt on varemgi ette tulnud, et detsembri lõpu hõre kauplemine ja vähesed uudiseid tekitavad aktsiaturgudel tõuse.

USA president Donald Trump ei võtnud Twitteris kolmapäevase kauplemispäeva jooksul sõna ja Valge Maja teatas natukene peale kella kahte päeval, et president lendas esimese leediga hoopis Iraaki visiidile. Trump on tekitanud viimasel ajal aktsiaturgudel suurt ärevust, ähvardades keskpanga juhti Jerome Powelli vallandamisega.

Aktsiatõusu juhtisid eelkõige tehnoloogiaettevõted. Amazoni aktsia tegi võimsa 9,5-protsendise lennu ning Facebook ja Netflix tõusid kaheksa protsenti. Apple'i aktsia tõusis seitse protsenti ja Google'i emafirma Alphabet kuus protsenti.

Optimism turgudel kergitas korralikult ka nafta hindasid. Ülemaailmse hinnaindikaatorina kasutatava Brenti toornafta hind tõusis kolmapäeval 8,7 protsenti, mis on suurim ühepäevane tõus pärast 2016. aasta novembrit. Brenti barrel maksab praegu 54,24 dollarit. USA toornafta tõusis 8,8 protsenti hinnale 45,99 dollarit barreli kohta, mis on samuti suurim tõus pärast 2016. aastat.

Neljapäeval liikusid tõusuteele ka Aasia aktsiaturud. MSCI indeks väljaspool Jaapani liikus üles 0,8 protsenti ja taastus natukene oma viimase kahe kuu madalseisust. Jaapani Nikkei tiris ennast välja karuturult ja tõusis tugevalt 3,8 protsenti. Austraalia aktsiad tõusid 1,6 protsenti ja Hiina blue chips 0,6 protsenti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles