USA eksperdid ärgitavad USA-d suurendama sõjalist kohalolekut Euroopas (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid õppustel Saber Strike.
USA sõdurid õppustel Saber Strike. Foto: Foto:AFP/Scanpix

USA mõttekoja Atlantic Council eksperdid soovitavad USA-l suurendada oma sõjalist kohalolekut Euroopas, vahendas Radio Poland eile.

Washingtonis asuva mõttekoja eksperdid hoiatavad 13. detsembril avaldatud raporti eelvaates, et Baltimaadesse ja Poola paigutatud NATO üksustest ei piisa Venemaa rünnaku tõrjumiseks.

Raport avaldatakse täismahus 2019. aasta algul. Dokumendi koostamist juhivad NATO Euroopa vägede eksjuht Philip Breedlove ja NATO endine asepeasekretär Alexander Vershbow.

«Venemaa meelekindel tavarelvastusega rünnak, eriti selline, mis toimub vähese eelhoiatusega, võib seljatada need eelpaigutatud NATO ja USA üksused võrdlemisi lühikese ajaga, enne kui saab rakendada lisajõude,» öeldi dokumendis.

«(Kui Venemaa) peaks tegema Balti piirkonnas asuvale NATO liikmesriigile maapõhise rünnaku, siis on Venemaal oma kampaania esimestel päevadel ja nädalatel märkimisväärne aja ja distantsi eelis, sest sellel on tugev lähtepositsioon ja ta suudab saata lisajõude mujal Venemaal asuvatest maa- ja õhuväe üksustest,» lisati seal.

Eksperdid rõhutavad, et USA peaks tugevdama NATO heidutust Kesk- ja Ida-Euroopas laiemalt, mitte ainult seal, kus USA sõdurid juba on. Lisaks ei peaks sõjaline kohalolek piirduma ainult maapõhiste üksustega, vaid juurde tuleks saata ka laevu ja lennukeid, ütlesid nad.

Eksperdid tõid raportis esile Poola tähtsuse. «Poola suuruse ja geograafilise asendi tõttu saab sellest peamine lähtepunkt enamikule NATO püüdlustele kaitsta liitlaste territooriumi kolmes Balti riigis,» ütlesid nad.

Eksperdid ärgitasid pidama meeles, et mis tahes otsusel tugevdada USA kohalolekut Poolas saavad olema tõsised tagajärjed kogu piirkonnale ning alliansile tervikuna.

Samas rõhutasid nad, et USA kohaloleku tugevdamine Euroopas on Poolast laiem. «Fundamentaalselt on asi NATOs ja kogu Euroopa kaitsmises,» märgiti.

Raport avaldati ajal, mil USA kongress arutab, kas Euroopasse paigutatud USA üksused on Venemaa heidutamiseks piisavalt tugevad. Lisaks kaalub Pentagon Varssavi ettepanekut rajada Poola USA sõjaväebaas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles