Trump paljastas Twitteris Iraagis teenivate eriüksuslaste asukoha (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald ja Melania Trump Al-Asadi baasis Iraagis.
Donald ja Melania Trump Al-Asadi baasis Iraagis. Foto: Saul Loeb / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump tegi eile üllatusvisiidi Iraagis teenivate Ameerika sõjaväelaste juurde, kuid paljastas Twitteri postituses hoolimatult eriüksuslaste asukoha ja selle isikkoosseisu.

Ametlikel videotel ja fotodel hägustatakse tavaliselt eriüksuslaste näod, et hoida nende isikuid ja asukohta kiivalt saladuses. President Trump postitas aga eile Twitterisse video, millelt on selgelt näha Iraagis teeniva mereväe SEAL eriüksuse koosseisu. Ühendriikide kaitseametnike sõnul loetakse salastatud informatsiooni avalikustamist üheks suurimaks ohuks operatiivsele julgeolekule.

Pressiraporti kohaselt pidas Trump al-Asadi õhuväebaasis kõne umbes sajale Iraagis ja Süürias teenivale sõjaväelasele. Pärast seda tutvus ta ühe eriüksuslaste meeskonna kaplani Kyu Leega, mille peale Trump olevat öelnud: «Hei, sel juhul teeme pilti!».

Pärast seda, kui Air Force One oli Iraagi õhuruumist lahkunud, postitas Trump Twitterisse video kohtumisest Ameerika eriüksuslastega.

Endine USA mereväe luureekspert Malcolm Nance lausus, et video postitamine lahkneb tavapärastest rangetest meetmetest, mis on vajalikud eriüksuslaste isikute kaitsmiseks, eriti, kui nad on paigutatud lahingupiirkondadesse.

«Operatiivne julgeolek on personali paigutuse juures kõige olulisem aspekt. Erioperatsioonidega seotud isikute tegelikud nimed, näod ja identiteedid on tavaliselt lahingutsoonides rangelt salastatud,» märkis Nance.

«Nende avalikustamine läbi tavapäratu meediakanali, isegi kui seda teeb vägede ülemjuhataja, annab propagandaeelise juhul, kui mõni töötaja vahistatakse vaenuliku riigi poolt või langeb terrorirühmituse kätte vangi. Sel juhul pole võimalik eitada, kes sa oled või millega tegeled,» lisas Nance.

Pentagon ja Valge Maja pole juhtumit kommenteerinud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles