Jõuluajal vägivallaga ei koonerdatud (2)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema, fotolavastus

Pikad pühad tõid politseile Tartus ja Tartumaal hulgaliselt (lähisuhte)vägivallaga seotud väljakutseid.

21. detsembril kella 18 paiku teatati politseile, et joobes 48-aastane mees lõi Kambja vallas Lemmatsi küla eramus puhkenud tüli käigus oma 81-aastast ema pikali, tiris teda juustest ja lõi rusikaga kannatanut vähemalt kümnel korral vastu nägu ning vasakut õlga. Meedikud viisid eaka naise esmaabiks haiglasse. Politsei pidas joobes mehe kohapeal kinni ning viis ta arestikambrisse kainenema. Prokuratuuri taotlusel vahistas kohus 48-aastase mehe. Varem sarnase teo eest karistatud mees pani kahtlustuse kohaselt toime korduva kehalise väärkohtlemise lähisuhtes.

Ööl vastu 22. detsembrit sisenes joobes 33-aastane naabrimees Tartus Vabriku tänava korrusmaja ühte korterisse ning ähvardas vägivallaga sealseid inimesi, kellega koos oli ta varem alkoholi tarvitanud. Politsei pidas agressiivse mehe kinni ning toimetas ta arestikambrisse. Juhtunu üksikasju selgitab politsei kriminaaluurimise käigus. 

22. detsembri hommikul kella 10 paiku teatasid tähelepanelikud naabrid politseile, et Tartus Paju tänava korrusmaja ühes korteris on puhkenud lärmakas tüli. Teatele reageerinud politseinikud selgitasid kohapeal välja, et 31-aastane mees oli sisse tunginud oma eksnaise korterisse ning seal tülli pööranud endise naise uue elukaaslasega.

Kolme tuttava vahelises kähmluses sai viga 32-aastane naine, kelle meedikud esmaabiks traumapunkti viisid. Politsei pidas korterisse tunginud 31-aastase mehe kinni ning viis ta asjaolude selgitamiseks jaoskonda.

22. detsembril kella 11 paiku lõi 20-aastane noor naine Tartus Anne tänava korteris tuttavat 19-aastast naist, viimane pöördus tervisekontrolliks traumapunkti.

24. detsembri hilisõhtul sai politsei väljakutse Peipsiääre valda Koosa külla, kus 43-aastane joobes mees oli löönud 68-aastast naabrinaist. Naine pöördus esmaabiks traumapunkti. Politsei pidas joobes mehe kuriteos kahtlustatavana kinni ning viis ta esiti kainenema. Prokuratuuri taotlusel vahistas kohus varem vägivalla eest karistatud 43-aastase mehe, kes pani kahtlustuse kohaselt toime korduva kehalise väärkohtlemise.

25. detsembri õhtul kella 18.30 paiku puhkes Nõo alevikus Voika tänava maja korteris koos alkoholi tarvitanud naabrimeeste vahel tüli, mille käigus sai viga 46-aastane mees. Meedikud andsid talle esmaabi kohapeal. Politsei pidas 65-aastase lööja kinni ning viis ta esmalt kainenema.  

Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Raul Heido taotlusel on kaks Tartumaal jõulude ajal vägivallatsenud meest kohtu loal vahi alla võetud ja nemad peavad oma aastavahetuse trellide taga veetma. «Õiguskaitseasutused suhtuvad lähisuhtevägivalda alati tõsiselt ja seda ka ajal, mil ühed inimesed puhkavad ja teised pidutsevad. Seega võib liigsest alkoholitarvitamisest või muust põhjusest alguse saanud pereliikme või tuttava löömine viia niivõrd tõsise tagajärjeni, et uue aasta esimesed kuud tuleb vastu võtta trellide taga. Karistuseks võib kohus lähisuhtevägivalla eest mõista aga koguni viieaastase vangistuse. Kodu peab igaühe jaoks olema turvaline – olgu selleks mees, naine, laps, ema või isa. Ka vägivalla või tüli pealt nägemine võib olla vaimselt traumeeriv kogemus, mistõttu kutsume üles uut aastat vastu võtma rahulikult ja mõistusega,» ütles prokurör.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles