Endine Hiina luure asejuht pandi korruptsiooni eest eluks ajaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Hiina riikliku julgeolekuministeeriumi aseminister Ma Jian.
Endine Hiina riikliku julgeolekuministeeriumi aseminister Ma Jian. Foto: AP/Scanpix

Endine Hiina riikliku julgeolekuministeeriumi aseminister Ma Jian pandi korruptsioonis süüdistatuna eluks ajaks vangi, teatas Liaoningi provintsi kohus täna.

«Ma Jiani käitumine kätkes endas altkäemaksu vastuvõtmise, sunniviisilise ja siseteabe alusel kauplemise kuritegu,» teatas Daliani rahvakohus.

Ma tunnistas end süüdi ega kaeba otsust edasi, lisas kohus. Talt võeti kogu eluks poliitilised õigused ja tema isiklik vara konfiskeeriti.

Varem riikliku julgeolekubüroo aseministri ametit pidanud Mal tuleb kohtu otsusel maksta ka 50 miljonit jüaani (7,26 miljonit dollarit) trahvi.

Kohtu sõnul kasutas Ma oma poliitilist mõjuvõimu kinnisvaramiljardäri Guo Wengui ärile kaasaaitamiseks. Hiina võimud otsivad Guod taga.

New Yorgis elav Guo on avaldanud internetis hulga videoid, milles kõlavad korruptsioonisüüdistused Hiina valitseva Kommunistliku Partei ladviku aadressil.

Guo omandas kontrolli ühe väärtpaberifirma üle tänu Male, kes saatis sellele riiklikust julgeolekubüroost adresseeritud ähvarduskirju ja sundis inimesi oma aktsiaid Guole üle andma. Ma hankis ka firma kohta siseinfot ja lasi oma sugulastel selle aktsiaid osta, saades kokkuvõttes üle 49 miljoni jüaani (7,2 miljoni dollari) tulu.

Ma on järjekordne kõrge Hiina ametnik, kes on sattunud president Xi Jinpingi korruptsioonivastase võitluse küüsi. Võitlus on presidendile rahva seas populaarsust toonud aga tema kriitikud, teiste hulgas Guo, väidavad, et see on Xi jaoks mugav viis poliitiliste vastaste kõrvaldamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles