USA valitsuse töö seisab Trumpi müürinõude tõttu määramata ajani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Kapitooliumi hoone Washingtonis.
USA Kapitooliumi hoone Washingtonis. Foto: Mark Wilson / AFP / Scanpix

Valge Maja ja USA kongress ei ole jõudnud lähemale valitsusametite ajutise tööseisaku lõpetamiseks ja sajad tuhanded riigitöötajad on saadetud sundpuhkusele.

Kongresmenid on pühade ajaks Washingtonist lahkunud ning neile on antud teada, et hääletusele ilmumiseks teavitatakse neid 24 tundi ette. Kuigi täna pärastlõunal algab senati istung, oodatakse sinna kohale vaid väheseid senaatoreid.

Pärast nädalavahetust ja kaht riigipüha oli eile esimene tööpäev, kui seisak riigiametnikke mõjutas.

Kuigi senat jõudis möödunud nädalal parteideülesele leppele jätkata valitsusametite rahastamist veebruarini ja eraldada piirikaitseks 1,3 miljardit dollarit, lükkas Trump selle tagasi, kuna plaan ei näinud ette müüri rajamist. Trump nõuab müüri jaoks 5,7 miljardit dollarit.

Eile ütles ta Iraaki väisates, et teeb mida iganes tarvis, et saada piirimüüri rajamiseks rahastust.

Täna tagasi USA-sse jõudes säutsus Trump, et USA-Mehhiko piirimüür on hädavajalik. Ta lisas: «Kas demokraadid saavad aru, et enamik inimesi, kes palka ei saa, on demokraadid?»

Samas väitis Trump, et föderaalametnikud toetavad seisakut ja mõned neist olla talle öelnud, et see peaks kestma kuni saadakse rahastus piirimüürile.

Föderaaltöötajate ametiühingu International Federation of Professional and Technical Engineers juht Paul Shearon lükkas Trumpi väited tagasi ja ütles, et ametiühing ei ole kuulnud ühestki seisakut toetavast töötajast.

«Enamik näevad seda kui oskamatust,» lisas ta.

Valitsusametite osaline tööseisak algas laupäeval ja see mõjutab üheksat ministeeriumi ja kümneid föderaalameteid. Umbes 420 000 töötajat on seetõttu tööl palgata, samas kui 380 000 töötajat saadeti palgata puhkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles