TOP20 loetuimad terviselood: HIV-positiivne pisipoiss, jääkamaka ohver Milana ning surm alternatiivravi seansil

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milana Kaštanova enne õnnetust
Milana Kaštanova enne õnnetust Foto: helpmilana.livejournal.com

Terviseportaali aastakokkuvõttest selgub, et enim kõnetasid lugejaid artiklid päris inimestest ja nende haigustest, aga ka üldhuvitavad lood sellest, kuidas ennetada vähki ja südamehaigusi.

1. Isa vaikimine rikkus alatiseks lapse elu

Jaanuaris kirjutasime Eesti noorimast HIV-positiivsest, kolmeaastasest Martinist. Ta võiks olla täiesti terve põnn, kui tema isa oleks oma haigusest rääkinud enne sünnitust. Päev pärast sünnitust nii enda kui ka lapse nakatumisest teada saanud ema on nüüdseks saatusega leppinud.

2. Eesti mees suri alternatiivmeditsiini seansil

Oktoobris šokeeris avalikkust uudis keskealisest Eesti mehest, kelle süda seiskus konnamürgiseansill.

3. Kolleegi juhuslik kommentaar muutis noore naise elu

Jaanuaris avaldas oma loo 28-aastane Liis, kel võttis ebameeldiv uudis kilpnäärmekasvajast esiti jalad nõrgaks, ent tragi ja avatud naine ei lasknud pead norgu ega lubanud oma ellusuhtumisel haiguse pärast muutuda.

4. Mehe käele tekkis suur muhk – kas tead, mis ohtliku haigusega on tegu?

Põnev lugu märtsikuust - mehe käelabale tekkinud muhk ei olnud kuidagi seotud kukkumise ega vigastusega, vaid tegu oli südamesisekestapõletiku tüsistusega, mille võis tingida hambaarstikülastus.

Foto: New England Journal of Medicine

5. Kaheksa märki, mis võivad viidata peatsele südameinfarktile

Lugu, mis paneb ühtaegu hirmust värisema, kuid annab teadmisi, mis võivad päästa elu. Loe kindlasti, kui sa seda pole veel teinud!

6. Kuus varajast märki, mis viitavad südamehaigusele

Kas teadsid, et nii suu tervis kui ka küünte kuju võib ette ennustada südamehaiguste riski?

7. Peterburi jääkamaka ohver Milana – kaheksa aastat kannatusi ja väikseid võite

Kaheksa aastat tagasi tabas Peterburis õppinud Milana Kaštanovat katuselt kukkunud jääkamakas, sest katust puhastanud töölised olid unustanud panna tänavale hoiatusmärgid. Loe, kuidas läheb noorel naisel praegu.

Milana Kaštanova edusammud on suur ime.
Milana Kaštanova edusammud on suur ime. Foto: fontanka.ru

8. Põnev uuring: puugid ihaldavad enim just selle veregrupi omanikku

Augustis kogus tohutult lugejaid uudis, mis rääkis uuringust, et puugid võivad eelistada teatud tüüpi verd. 

9. EMO arst mehe elu päästnud teismelistele: te olete kangelased!

Paar päeva enne aastavahetust märkas EMO arst Tallinnas trammis teismelisi, kes abistasid maas lebanud meest, samal ajal kui teised inimesed keerasid pilgu mujale. Loe, mis juhtus edasi!

10. Mida peaks teadma D-vitamiini kohta?

Miks on päikesevitamiin nii oluline ja mis võib olla tagajärgedeks, kui inimesel on organismis kestev D-vitamiini defitsiit? Kui sa pole veel lugenud, siis tasub oma teadmisi värskendada.

11. Verekeskus vajab hädasti doonorite abi, haiglas on mitu raskes seisus patsienti

Tegu on fenomenaalse artikliga, mille viis suure hulga inimesteni sotsiaalmeedia jõud. Kuigi tegu on 2017. aasta septembris ilmunud üleskutsega, jagati seda sotsiaalmeedias nii palju, et see jõudis ka 2018. aasta lugude edetabelisse. 

12. Noor treener suri grippi, sest põdes haigust püstijalu

Jaanuaris oli gripi levik täies hoos ning palju tähelepanu pälvis lugu 21-aastasest sportlikust treenerist, kes vaatamata haigusele jätkas töötamist ja treenimist. Paraku maksis see pingutus talle elu. 

Kyler Baughman.
Kyler Baughman. Foto: Facebook/erakogu

13. Neuroloog vastab: mis põhjustab öist käte suremist?

Kui sa veel ei tea vastust, siis loe kindlasti üle!

14. Noor naine pidas surmatõve sümptomeid pelgalt seedehäireks

33-aastane ameeriklanna Diana Zepeda on tüüpiline Washingtoni elanik: teeb pikki õhtuid stressirikast tööd, sööb siis kui aega juhtub ega muretse liialt oma tervise pärast. Paraku läks see suhtumine talle kalliks maksma.

15. Viga, mida Eesti inimesed elustades kõige sagedamini teevad

Põhjalik õpetus elustamise kohta pälvis samuti paljude lugejate tähelepanu - loodetavasti on nüüd Eestis rohkem neid inimesi, kes julgevad vähemalt proovida hädasolijat elustada. 

16. Nahaarstid avaldavad tõe: kui tihti peaksid end tegelikult pesema

Dermatoloogide sõnul on tõepoolest olemas nii õige kui vale arv kordi, mil end nädala jooksul pesta. Loe üle ja saad teada!

17. Need on suurimad vähki põhjustavad tegurid

Kahjuks on vähk teema, mida meedias palju kajastatakse, kuid mille kohta tuleb jätkuvalt teha teavitustööd. Sellest artiklist saad teada, kuidas vähirisk elustiiliga madalal hoida.

18. Ettevõtja Cardo Remmel ootab annetajate abi vähi seljatamiseks

Märtsis pani vähiravifond õla alla Cardo Remmeli võitlusele kurja haigusega ja kutsus üles mehe ravi toetama. Remmel sai paari päevaga esialgse vajaliku raviraha kokku. Kahjuks tuli maikuus kurb teade, et mees alistus võitluses vähiga. 

Cardo Remmel.
Cardo Remmel. Foto: Liis Rotar

19. MMSi uude gruppi pääseb nüüdsest vaid passi alusel

Pärast Postimehe artiklit sellest, kuidas «kloorijoodikud» Facebooki lehe sulgemise järel kohemaid uue lehe asutasid, viidi lehega liitumiseks sisse uued turvanõuded - esitada tuli pilt passist või ID-kaardist.

20. Kopsuvähi sümptomid, mida tihti ignoreeritakse

Kopsuvähk viib igal aastal teise ilma tuhandeid inimesi. Ravi on märksa efektiivsem haiguse algstaadiumis, mistõttu tuleb tähele panna sümptomeid, mis võiks sellele viidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles