Kalevi Panorama majad: panustamine ehituskvaliteedile ja arhitektuursetele lahendustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TYCOON OÜ

Klientide kõrgetele nõudmistele vastamine ning parim hinna ja kvaliteedi suhe – just sellised eesmärgid on seadnud endale Kalevi Panorama meeskond grandioosse projekti, kolme 14-korruselise elumaja ehitamisel aadressil Võistluse 6 Tallinna keskuses, mis visuaalselt demonstreerib kaasaegse arhitektuuri terviklikkust. Sellest, mis selle võimalikuks teeb, räägib Kalevi Panorama Residence/ Tycoon OÜ ehitusdirektor Vjatšeslav Karpenko.

Tema sõnul kasutatakse selles projektis soojusjuhtivuse, tuleohutuse ja ökoloogia seisukohalt kõige nüüdisaegsemaid materjale, mis võimaldab pikka aega mitte teha kapitaalremonte ja mitte rikkuda sellega elanike rahu.

Kompleks Kalevi Panorama ehitatakse monoliitsest raudbetoonist. Korterite seinad tehakse mitmekihilistest kombineeritud plokkidest, mis toimivad ka heliisolaatoritena. Välisseinad on energiasäästlikest kergelementidest, kattematerjaliks monoliitne raudbetoon, samuti katus, mis osaliselt koosneb terasest ja mille kate on rullmaterjalist.

„Siin kasutatakse erilise tugevuse ja mürasummutusega klaasi. Kuna meie arhitektuurne ansambel asub küllalt lähedal Kalevi staadionile, on üheks klaaspakettakende tellimuse tingimuseks nende müraisolatsioon,“ selgitab Vjatšeslav Karpenko. „Suletud akende puhul ei pääse korterisse mingid kõrvalised helid. Lisaks sellele on aknad valgust peegeldavad, mis ei võimalda liigsel UV-kiirgusel majja tungida ja objekte liigselt kuumutada.“ Jutt käib alumiiniumprofiili, kolmekordse päikesekaitse ja energiasäästliku klaaspaketiga akendest. Vastavalt praegustele tendentsidele arhitektuuris ei ole rõdud klaasitud, kuid neil on klaaspiire. Monoliitsed raudbetoonist rõdupaneelid on kattekihiga muudetud ilmastikutingimuste muutustele vastupidavaks.

Foto: TYCOON OÜ

Sissepääsud on heliisolatsiooniga ja tulekindlad. „Ustel on tulekindlus 30 minutit, normide kohaselt peaks selle aja jooksul ükskõik milline päästeteenistus õnnetuskohta jõudma ja elanikud suletud ruumist päästma,“ rõhutab ehitusdirektor. „Tervikuna on maja varustatud kõigi tulekustutussüsteemidega, lisaks asuvad igas toas adresseeritud tulekahjuandurid. See tähendab, et päästjad ei tea mitte ainult seda, millises korteris sündmus toimus, vaid ka seda, millises toas, mis võimaldab õnnetusjuhtumile operatiivselt reageerida.“

„Samuti on korterid varustatud kütte-, elektri-, ventilatsiooni- ja jahutussüsteemiga. Ma märgiksin, et tegemist on põrandaküttega, mis tähendab, et puuduvad radiaatorid, mis segavad mööbliesemeid mugavalt korterisse paigutada jms. Lisaks võimaldab targa maja süsteem igas toas elanike soovil temperatuuri reguleerida ja õhuvoolu muuta,“ lisas ta.

Nõuded kõigile ehitusobjektidele Eestis karmistuvad aasta aastalt, inimesed tahavad üha enam elada maksimaalselt mugavates tingimustes. See on saanud ka orientiiriks paljude otsuste vastuvõtmisel projekti Kalevi Panorama teostamisel, mis sammub tehnoloogiliselt esirinnas. „Seejuures jääb hinnakategooria Tallinna keskuse jaoks keskmiseks. Sellisel moel on meil tegemist optimaalse hinna ja kvaliteedi suhtega,“ räägib Vjatšeslav Karpenko.

Elamukompleksil Kalevi Panorama ei puudu ka arhitektuurilised maiuspalad. „Need on asümmeetrilised aknad ja rõdud, vitraažid ja dekoratiivne valgustus kogu fassaadil,“ loendab spetsialist. „Arhitektuurne ansambel paistab soodsalt teiste ehitiste seas silma ja sobitub hästi Tallinna arhitektuuri. Selle juures on suletud territoorium jalgradade ja laste mänguväljakuga, mis asuvad piiratud alal, seega saavad lapsed ja nende vanemad seal jalutada täiesti kartmatult ja igal ajal.“

Foto: TYCOON OÜ

Samuti organiseeritakse laste mänguväljaku videovalve, mis võimaldab vanematel oma lapsi vahetult korterist jälgida. Terrassil, mis asub neljanda korruse tasandil, asuvad puhketsoonid lamamistoolide ja pinkidega – kuumadel suvepäevadel pole isegi tarvis mere äärde päikest võtma sõita.

Tänu ideaalsele asukohale ja arhitektuursetele lahendustele avanevad siit ka fantastilised vaated linnale. „Liftides on üks sein klaasist, seega on tegemist panoraamliftiga, mis liigub mööda korpust, demonstreerides Tallinna ilu,“ kirjeldab ehitusdirektor. „Erilist tähelepanu tasub pöörata ka sellele, et kolm maja on ehitatud trepina ja ei blokeeri üksteist, mis võimaldab elanikel nautida vaateid vanalinnale, merele, sadamale ja muule.“

Vjatšeslav Karpenko kinnitab, et Kalevi Panorama võtab arvesse kõiki elanike soove. Lisaks ülal loetletule on ette nähtud maa-alused garaažid, kahetasandiline parkla, laoruumid, mis asuvad garaažiosas. Ülemine parkla ei ole suur, praktiliselt kogu maja territoorium on jalakäijate tsoon sissesõiduvõimalusega ainult eritranspordile, elanikud ja külalised pargivad aga maa all. Katusekorteritesse on tellija soovil võimalik paigaldada kaminad. Sinna on ette nähtud ka sauna paigaldamise võimalus.

Elamukompleks on varustatud kolmandiku osas sõltumatu elektritoiteallikaga, mis tähendab, et sisseehitatud diiselgeneraator pakub võimalust autonoomseks elektritoiteks.

Kalevi Panorama kõrghooned, mille peatöövõtja on Tycoon OÜ, valmivad 2019. aasta lõpuks. Täpsem informatsioon projekti kohta asub veebilehel http://kalevipanorama.ee.

Copy
Tagasi üles