Isikupärase artisti lahkumine

Margus Kiis
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Jörberg.
Üllar Jörberg. Foto: Kristjan Teedema

Üllar Jörberg suri 26. detsembril 2018, olles 77 aasta vanune. Kui nii vaadata, siis eesti mehe kohta «pole paha», kui tsiteerida klassikuid. Üllar Jörbergiga on huvitav lugu, et hoolimata üle 50 aasta kestnud lauljateest ei jõudnud ta kunagi retro- või nostalgiaartisti staatusesse. Jörberg oli alati Jörberg, omapärase välimusega, omamoodi olemisega ja kohe äratuntava häälega laulja, kellele mööduvad aastad justkui ei mõjunud. Jörpa jäi Jörpaks, olgu aasta 1968, 1978, 1988, 1998, 2008 või 2018.

Kusjuures neid kuulsaid vuntse tal siiski alguses polnud, ilmusid alles seitsmekümnendatel. Aga jõuline, mehelik ja treenitud olemisega oli ta ammugi varem. Sest õppis ta ju Tartu Riikliku Ülikooli kehakultuuri osakonnas. Laulma hakkas ta peaaegu profina. Ei mingeid pikki aastaid mõnes biitbändis, kuuekümnendate lõpus esines ta Tartu restoranides ja hiljem sai tuntuks kui Kaunase varietee laulja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles