Hispaanlased kahtlevad migratsiooni mõjus parempopulistide tõusule

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frantsiskaani munk möödumas Barcelona kloostrist, mille seinale on vandaalid kritseldanud «Elagu Vox!» ja frankistide loosungi «¡Arriba España!» («Edasi Hispaania!»).
Frantsiskaani munk möödumas Barcelona kloostrist, mille seinale on vandaalid kritseldanud «Elagu Vox!» ja frankistide loosungi «¡Arriba España!» («Edasi Hispaania!»). Foto: Toni Albir/EPA/Scanpix

Hoolimata radikaalse Voxi partei pääsust Andaluusia piirkondlikku parlamenti, tuleb nende fenomeni puhul ennekõike rääkida Katalooniast, mitte migrandivastasusest, leiab Brüsselis mõttekoja Centre for European Reform tarbeks migratsiooni uuriv Camino Mortera-Martinez. Hispaanlanna seab kahtluse alla mitmel pool Euroopas uudistesse jõudnud narratiivi, kuidas kümnendeid parempopulismita püsinud Hispaania endale sellise jõu lõpuks sai.

Mortera-Martineze hinnangul ei tinginud Voxi tõusu mitte migrandid, vaid separatistid. «Olen ehk poliitiliselt mittekorrektne, kuid minu arvates on Voxi tõusul Andaluusias kõvasti rohkem pistmist Kataloonia kui migratsiooniprobleemiga,» sõnas ta Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles