Kongo DV andis EL-ile 48 tundi aega suursaadiku tagasikutsumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulla kaevandamine Kongo DV-s. Illustreeriv pilt.
Kulla kaevandamine Kongo DV-s. Illustreeriv pilt. Foto: Finbarr O'Reilly/Reuters/Scanpix

Kongo DV andis Euroopa Liidule 48 tundi aega oma suursaadiku tagasikutsumiseks vastusena bloki sanktsioonidele 14 Kongo kõrge ametiisiku suhtes.

«Kongo Demokraatlik Vabariik kutsub Euroopa Liidu Nõukogu astuma kindlasti samme oma missiooni juhi tagasikutsumiseks 48 tunni jooksul,» lausus välisminister Leonard She Okitundu.

10. detsembril pikendasid EL-i välisministrid reisikeeldu ja varade külmutamist 14 isiku suhtes seoses valimisprotsessi takistamise ja sellega seotud inimõigusrikkumistega.

Nende 14 seas oli ka endine siseminister Emmanuel Ramazani Shadary, kelle president Joseph Kabila oli valinud kandideerima enda mantlipärijaks pühapäeval toimuvatel valimistel.

Kabila astus ametisse 2001. aastal 29 aasta vanuses oma mõrvatud isa Laurent-Desire Kabila asemel.

Ta pidi tagasi astuma 2016. aastal, kui sai läbi põhiseadusega lubatud teine ametiaeg. 

Kuid ta jäi ametisse edasi, tuginedes põhiseaduses sisalduvale kohusetäitja klauslile, mis lubab presidendil jätkata ametis järeltulija valimiseni. 

Selle peale puhkesid protestid, mille verisel mahasurumisel hukkus hulk inimesi.

She Okitundu tegi selle avalduse välisministeeriumis, kuhu ta oli kutsunud välja mitmeid lääneriikide diplomaate, teiste hulgas Belgia kodanikust EL-i esinduse juhi Bart Ouvry.

Tema sõnul oli Kongo osapool üritanud EL-i kannatalikult veenda sanktsioone tühistama või valimisteni peatama. 

Kuid see ei õnnestunud, viies Brüsseli ühepoolsete meetmeteni, lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles