Austraalia ägab kuumalaine käes, mõnes piirkonnas võib temperatuur kerkida 50 kraadini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevaitajad 28. detsembril Bondi Beachil.
Päevaitajad 28. detsembril Bondi Beachil. Foto: AFP/SCANPIX

Austraalia asub lõunapoolkeral ja seal on praegu suvi ning temperatuur on mõnes paigas ulatunud 40 kraadini ja üle selle.

Meteoroloogide teatel on Austraalia kaguosa temperatuurid 14–15 kraadi võrra detsembri keskmisest kõrgemad ja kuumus jätkub, edastab news.com.au. 

Kaart, mis näitab Austraalia piirkondade temperatuure
Kaart, mis näitab Austraalia piirkondade temperatuure Foto: twitter.com

«Mitmel pool on viimasel neljal päeval olnud temperatuur üle 40 kraadi. Tegemist on kuumalainega, mis niipea ei hellita,» laususid ilmaasjatundjad.

Kuumuse tõttu on mitmes piirkonnas antud maastikupõlengute suure tekkeohu hoiatus ja näpunäiteid, kuidas ennetada kuumusega kaasnevaid tervisehädasid.

Austraalia Melbourne'i rand
Austraalia Melbourne'i rand Foto: MICK TSIKAS / REUTERS/Scanpix

New South Walesi, Victoria ja Lõuna-Austraalia osariikides mitmes paigas mõõdeti neljal päeval järjest üle 40-kraadised temperatuurid.

Meteoroloogide teatel on kõige hullem olukord Lääne-Austraalias, kus temperatuur võib sel nädalalõpul kerkida ligi 50 kraadini.

Lääne-Austraalias Marble Baris oli 27. detsembril enne kella 9.00 temperatuur juba 43,4 kraadi. Päeval mõõdeti seal 49,3 kraadi. 

Austraalia kuumarekord pärineb 1960. aastast, mil Lõuna-Austraalias Oodnadatani lennujaamas näitas termomeeter 50,7 kraadi.

Meteoroloogide sõnul on kuumalaine põhjustajaks pikka aega samal kohal olnud kõrgrõhkkond.

«Detsembris on New South Walesis ja Victorias tavaliselt 30-kraadised temperatuurid, kuid nüüd on need keskmiselt 15 kraadi kõrgemad. Kuumalaine ei ole möödunud, tegelikult on see alles algamas, sest ka jaanuaris on oodata rekordilisi temperatuure,» sõnas meteoroloog Tom Saunders.

Termomeeter näitab ligi 40-kraadist temperatuuri
Termomeeter näitab ligi 40-kraadist temperatuuri Foto: Rainer_Droese / imago/localpic/SCANPIX

Saunders lisas, et praegune kuumus võib kesta veel vähemalt kümme päeva.

Läbi mõõtmisajaloo on kõige kõrgemad temperatuurid mõõdetud Austraalia kesk- ja kaguosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles