Endine Iisraeli luurejuht: Venemaa valis Trumpi välja ja aitas ta presidendiks (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Iisraeli luurejuht Tamir Pardo.
Endine Iisraeli luurejuht Tamir Pardo. Foto: Ronen Zvulun / AP / Scanpix

Iisraeli luureagentuuri Mossad endise juhi sõnul valis Moskva 2016. aastal välja Ameerika Ühendriikide presidendikandidaadi, kes oli neile kõige kasulikum ja kasutas kübertaktikaid, et ta võimule aidata.

«Moskva ametnikud jälgisid 2016. aasta USA presidendivalimisi ja küsisid endalt: «Millist kandidaati me sooviksime Valgesse Majja? Kes aitab meil oma eesmärgid saavutada?» Ja nad valisid tema. Sellest ajast kasutasid nad kogu valimiste aja (interneti)süsteemi ja viisid ta presidendikohale,» lausus endine Mossadi juht Tamir Pardo esmaspäeval Iisraeli digikonverentsil.

«See, mida me oleme seni näinud automatiseeritud internetialgoritmide ja informatsiooni moonutamisega, on ainult jäämäe tipp. See on viimaste aastate suurim oht ja ohustab alusväärtusi, mida me jagame – demokraatiat ja Teise maailmasõja järel loodud maailmakorda,» lausus Pardo väljaande Haaretz kohaselt.

Sel kuul kinnitasid kaks USA senatile koostatud raportit, et Venemaa oli kasutanud Ühendriikide valimiste Trumpi heaks kallutamisel kõiki saadaolevaid sotsiaalmeedia tööriistu. Suurt rolli mängis selles Peterburis baseeruv Vene trollifarm Internet Research Agency.

«IRA tegutses tsentraliseeritud kontorikeskkonnas nagu arenenud turundusagentuur, võttes tööle ja koolitades välja tuhandeid inimesi, et teostada ööpäevaringseid operatsioone, esmalt Ukraina ja Vene kodanike sihikule võtmiseks ning seejärel, enne 2016. aasta USA valimisi, ameeriklaste mõjutamiseks. Nende operatsiooni ulatus oli pretsedenditu – nad jõudsid Facebookis 126 miljoni inimeseni, vähemalt 20 miljoni kasutajani Instagramis, 1,4 miljoni kasutajani Twitteris ja laadisid YouTube`i üle tuhande video,» seisis analüüsifirma New Knowledge raportis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles