Süüria valitsusväed sisenesid Manbiji linna (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusmeelsed võitlejad.
Süüria valitsusmeelsed võitlejad. Foto: STRINGER / AFP/Scanpix

Süüria režiimiväed sisenesid esimest korda viimase kuue aasta jooksul Manbiji linna riigi põhjaosas.

Mõni minut varem olid Kurdi rahvakaitseüksused (YPG) palunud režiimi abi Türgi vägede pealetungi ärahoidmiseks. Süüria valitsusvägede pressiesindaja teatel heisati 30 kilomeetri kaugusel Türgi piirist asuvas Manbijis Süüria lipp. Sõjavägi teatas, et vastab Manbiji elanike üleskutsetele, ja lubas tagada kõigi elanike turvalisuse.

«Režiimiväed on pühendunud terrorismi purustamisele ning kõigi sissetungijate ja okupantide alistamisele,» sõnas pressiesindaja.

YPG kutsus Süüria režiimivägesid asuma positsioonidele aladel, kust kurdid varem sel aastal taandusid, muuhulgas võtma oma kontrolli alla Manbiji linna. YPG tegi režiimivägedele üleskutse pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas möödunud nädalal, et viib kuu aja jooksul Süürias välja Ühendriikide väed, kes on toetanud YPGd võitluses äärmusrühmitusega ISIS.

«Me kutsume Süüria valitsusvägesid....kehtestama kontrolli alade üle, kust meie väed on taandunud, eriti Manbijis, ja kaitsma neid Türgi sissetungi eest,» seisis YPG avalduses.

Süüria kurdide kõrge ametnik Ilham Ahmed ütles, et valitsusväed on linna sisenenud, kuid ei ole seda üle võtnud. Tema sõnul ei ole riigist veel lahkunud ka linna lähistel paiknevad USA sõdurid.

Süüria valitsus teatas aga, et väed võtsid Manbiji linna enda kontrolli alla.

Vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus teatas, et Manbiji piirkonda saadeti umbes 300 Süüria valitsusväelast. Keskuse sõnul paigutati režiimivägede sõdurid valdavalt aladele linna ümbruses ning linnas endas paiknevad usutavasti endiselt USA ja Prantsuse sõdurid.

Kurdiametniku sõnul teevad kurdid Vene ja Süüria valitsusega tööd leppe kallal, mis lubaks valitsusvägedel USA vägede lahkumise järel kontrolli üle võtta. «Eesmärk on tõrjuda Türgi rünnakut,» ütles Ahmed. «Kui türklaste ettekääne on kurdi omakaitseväed, siis need positsioonid antakse üle valitsusele.»

Ahmed lisas, et kurdi väed jäävad linna.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles