Peeter Langovitsi tagasivaade: eesti esimesed kuldplaadid

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kuldplaat 1998.
Eesti Kuldplaat 1998. Foto: Peeter Langovits

Praeguseid popmuusika edetabeleid uurides tasuks meenutada, mida ja kuidas 20 aastat tagasi esile tõsteti. 1998. aasta vana-aastaõhtul näitas ETV paar päeva varem stuudios salvestatud muusikaauhindade tseremooniat.

Meie suuremaid heliplaadifirmasid koondav Eesti Fonogrammitootjate Ühing (EFÜ) tegi siis esimese katsetuse ühiselt väärtustada meie meelelahutusmuusikat ning andis üle esimesed kuldplaadid. Ametlikult müüdi Eestis 1998. aastal 100 000 plaati ja kassetti. Paraku ringles siis üsna palju piraathelikandjaid.

ETV 4. stuudios publikuga toimunud auhinnagalat juhtis Elektra. Kuldplaate anti välja üheksas kategoorias. Edukaimad plaadid ja artistid selgitas Raadio 2 välja Eestis plaadikaupluste aastase plaadimüügi statistika alusel. Raadiohiti, tantsuhiti ja muusikavideo selgitasid ühiselt välja raadiojaamad ja diskorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles