Tumedanahaline sõdur tahab Briti kaitseväelt saada külmetamise eest 150 000 naela (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ghanast pärit briti ekssõdur Michael Asiamah
Ghanast pärit briti ekssõdur Michael Asiamah Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Aafrikast Ghanast pärit sõdur kaebas Briti kaitseväe kohtusse, et sõjavägi ei kaitsnud teda piisavalt Ühendkuningriigi jaheda kliima eest ja ta pidi külmetama.

36-aastane Michael Asiamah tahab külmetamise eest saada 150 000 naela ( 165 000 eurot), teatab msn.com.

Asiamah sõnul kannatas ta jaheduse tõttu mitmete terviseprobleemide käes, olles 18-tunnisel maastikutreeningul ajal, mil temperatuur oli umbes pluss viis kraadi ja puhus tugev tuul.

«Ohvitserid teadsid, et Kariibi mere piirkonnast ja Aafrikast pärit sõduritel võib olla Ühendkuningriigis külm, kuid nad ei andnud soojemaid riideid,» lausus sõdur.

Ghanast pärit briti ekssõdur Michael Asiamah (vasakul) ja briti sõdurid treeningul
Ghanast pärit briti ekssõdur Michael Asiamah (vasakul) ja briti sõdurid treeningul Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Asiamahi teatel leidis juhtum temaga aset 2016. aasta märtsis Salisbury tasandikul ja Leicestershire’is Naseby harjutusala, kus tal oleks olnud vaja paksemaid kindaid, sokke, saapaid ja jopet.

«Mu sõrmed ja varbad olid täiesti tundetud ja pärast valutasid. Nad said külma ja mu tervis halvenes,» lausus mees.

Ghanast pärit mees teenis Briti väes kuni 2016. aasta oktoobrini. Praegu on ta oma elukohas Wiltshire’is Tidworthis asuva evengeelse kiriku juht.

Asiamahi sõnul on tema jaoks külm, kui temperatuur on väljas alla 15 kraadi ja tal võib siis tekkida külmaga seotud terviseprobleeme.

Ekssõduri teatel tehti Ühendkuningriigis 2009 uuring, mille kohaselt ei talu tumedanahalised nii hästi Briti saarte talvise aja jahedat kliimat kui valgenahalised.

Briti kaitseministeeriumi teatel tuleb need sõdurid, kellel on alajahtumise ja külmumise märke, kohe harjutustelt evakueerida.

Briti sõjaväe esindajate kinnitusel sai Asiamah väliõppusteks sobiva riietuse ning nad kavatsevad kohtus näidata, et ekssõduri väited liiga õhukese riietuse ja jalatsite kohta ei vasta tõele.

Briti sõdurid Salisbury tasandikul treeningul
Briti sõdurid Salisbury tasandikul treeningul Foto: Peter Nicholls / Reuters/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles