Briti siseministeerium tegi ELi kodanike arvel halba nalja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Suurbritannias Londonis.
Brexiti-vastane meeleavaldaja Suurbritannias Londonis. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti siseministeeriumi lustakat pühadejärgset läkitust süüdistatakse kehvas ajastuses ja ebasobivas sõnastuses, sest see teatas, et Euroopa Liidu kodanikud peavad esitama taotluse, kui tahavad ka pärast Brexitit Suurbritannias elada.

Siseministeerium avaldas eile Twitteris video ELi kodanike elamisõiguse taotlemise protsesse ehk nn settlement scheme'i kohta, mis peaks käiku minema 30. märtsil 2019 - järgmisel päeval pärast Suurbritannia EList lahkumist.

Suurbritannias elavate ELi kodanike kampaaniarühm The3Million leidis, et «jõuluaegset meeldetuletust, et me peame esitama taotluse jäämaks elama riiki, mida me nimetame oma koduks, ei võeta Briti kodudes just kõige paremini vastu. Halb ajastus @UKhomeoffice.».

ELi kodanikud, kes tahavad pärast Brexitit Suurbritanniasse jääda, peavad esitama 2021. aasta 30. juuliks taotluse. Iga täiskasvanu kohta kasseeritakse sisse 65 naela (72 eurot) ja alla 16-aastase lapse kohta 32 naela ning 50 penni.

Taotlusprotsessi praegu alles testitakse. See näeb ette ka isiku ja elukoha tõendamise ning kontrollib, ega taotlejal ei ole varasemat karistust.

Viis aastat Suurbritannias elanud ELi kodanikud saavad taotleda elaniku staatust (settled status), mis on alaline. Alla viie aasta riigis elanud inimene saab taotleda ajutise elaniku staatust (pre-settled status), mis lubab Suurbritanniasse jääda ja viie aasta pärast alalist staatust taotleda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles