Mitmed Eesti vaimulikud kuuluvad erakondadesse, populaarseim on Isamaa (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinna kirikud
Tallinna vanalinna kirikud Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reedel kirjutas Postimees Nõmme Rahu kiriku abiõpetajast Toivo Treiblutist, kes esines jõuluõhtul võõrahirmu külvava jutlusega ning avaldas hiljem poolehoidu EKRE-le. Uurisime, kui paljud Eestimaa vaimulikest ametlikult mõnda erakonda on astunud. 

Kui katoliku kiriku preestritel ei ole lubatud ühtegi erakonda kuuluda, siis ei Eesti suurim kiriklik institutsioon Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) ega ka Eesti Apostlik Õigeusu kirik selles osas piiranguid ei sea. 

Ka EELK peapiiskop Urmas Viilma kuulus varasemalt Isamaa erakonda. Tõsi, aasta enne peapiiskopiks saamist 2013. aastal ta lahkus Isamaast ning ühegi uue erakonnaga liitunud pole.

Toivo Treibluti jõulujutlust kommenteerides ütles Urmas Viilma Postimehele, et kirikuõpetajatel on õigus oma poliitilistele vaadetele. 

«EELK puhul on olnud tavapärane, et osa vaimulikke kuulub ka erakondadesse. Eesti iseseisvuse taastajate hulgas oli palju väärikaid vaimulikke, kes lõid erakonnapoliitikas kaasa. Iseküsimus on, kas on üldjuhul kohane viia konkreetsele erakonnale viitavaid vaateid kantslisse,» sõnas Viilma.

 

Isamaa erakonna armastus tundub aga olevat paljude EELK vaimulike eelistus. Äriregistri andmetel kuulub tervelt 17 EELK vaimulikku Isamaa erakonna koosseisu, samal ajal kui populaarsuselt teisel kohal olevasse EKRE-sse kuulub seitse, SDE-sse kaks, Keskerakonda üks ning Erakonda Eestimaa Rohelised üks vaimulik. 

Isamaa: Peeter Kaldur, Hermann Kalmus, Kerstin Kask, Avo Kiir, Anu Konks, Tarmo Kulmar, Aarne Lätte, Tiit Maasikmäe, Toomas Nigola, Urmas Paju, Allan Praats, Enn Salveste, Saima Sellak-Martinson, Kristi Sääsk, Marko Tiitus, Tauno Toompuu, Avo Üprus

EKRE: Raivo Asuküla, Peeter Karma, Peeter Krall, Meelis Malk, Ivo Pill, Sulev Sova

SDE: Ahti Bachblum, Jaanus Noormägi

Keskerakond: Raino Kubjas

Erakond Eestimaa Rohelised: Maarja Sokk

Kuigi oluliselt vähem, on erakondliku kuuluvusega ka mõned Eesti Apostliku Õigeusu kiriku vaimulikud. Nii kuulub ka Objektiivi aktiivne kaasautor ja preester Roland Tõnisson EKRE-sse, praost-preester Stefan (Ilon) Fraiman Eestimaa Ühendatud Vasakparteisse ning diakon Ignatios (Indrek) Rand Keskerakonda.

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku vaimulikud ühtegi erakonda ei kuulu.


Artikli ilmumisel olid ekslikkult tabelisse sattunud seitsme vaimuliku nimed, kes tegelikult ühtegi erakonda ei kuulu. Vabandame nii nende vaimulike kui ka nimekaimude ees, kes kahetsusväärsel kombel artiklisse sattusid!

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles