Yael Tamir: natsionalismi kaitseks (15)

Yael Tamir
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yael Tamir.
Yael Tamir. Foto: Project Syndicate

Nagu kõigil poliitilistel ideoloogiatel, on natsionalismil mitmeid palgeid, millest mõned on inetumad kui teised – suurepäraseks näiteks on siin USA presidendi Donald Trumpi isolatsionistlik antiglobalism. Mõned natsionalismi vormid on siiski kasulikud ja väärivad järgimist, kirjutab iisraeli akadeemik ja endine Iisraeli poliitik Yael «Yuli» Tamir.

Paistab, et natsionalismi «oht» ähvardab tänapäeval kõikjal. Enamasti alavääristavalt kirjeldatud ideoloogia seondub nüüdisajal otseselt võõraviha, populismi, autoritaarsuse ja liberalismivastasusega. Möödunud kuul süüdistas Prantsusmaa president Emmanuel Macron üleliiast natsionalismi Esimese maailmasõja lõõma õhutamises ja hoiatas, et «vanad deemonid» ähvardavad tuua tagasi «kaose ja surma».

Sellise retoorika tingimustes ei ole raske järeldada, et natsionalism tuleks kõigis oma vormides otsustavalt heita ajaloo prügikasti. Isegi intellektuaalid paistavad olevat kaotanud võime pidada argumenteeritud debatti natsionalismi vooruste ja vääruste üle. Iisraeli ajaloolase Yuval Noah Harari äsja ilmunud raamat pakub siiski võimaluse asja pisut tasaakaalustada.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles