130 jalgpalli MM-i fännipassi omanikku on üritanud Eestisse tulla (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Sergei Fadeichev / Sergei Fadeichev/TASS

Eestisse on üritanud fännipassiga siseneda üle 130 inimese ning kõige suuremad rühmad on politsei- ja piirivalveameti andmetel tulnud Nigeeriast, Senegalist, Bangladeshist ja Pakistanist.

«Meie ohuhinnangud näitavad, et see liikumine võib suureneda aasta lõpus. Me näeme ka seda, et on teatud aktiivsuse kasvu ka Vene poole peal, kus Venemaa on teavitanud meid juhtumitest, mida nad ise on avastanud piirialal, aga valmis me peame olema selleks, et see number võib uuel aastal kasvada,» ütles PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Egert Belitšev.

Fännipassi omanikud on kasutanud Eestisse sisenemiseks erinevaid viise, kus osa neist on Venemaal viibides hankinud omale võltsitud reisidokumendi, võltsitud viisa, kuid üle piiri on tuldud ka läbi metsa, lisaks on illegaalid piiri ületamiseks peitnud end veoautosse ja reisibussi alla õõnsustesse, kus neil on mugav redutada.

Piiripunktis tabatud illegaale ei lasta Eestisse siseneda, vaid nad saadetakse tagasi Venemaale, kui nad aga peavad menetlustoimingute tõttu Eestis viibima, saadetakse fännipasside omanikud tagasi päritoluriiki, mis on riigile kallis ning seda rahastab osaliselt Euroopa Liit ja kasutatakse ka Euroopa piiri- ja rannikuvalve ameti Frontex abi.

«Meil puudub täpne ülevaade neist inimestest selle kohta, kui palju neid on riigis sees, kardan, et ka Venemaa ei tea isiku täpsusega seda numbrit, kuid oletuslikult võib öelda, et Venemaal veel on 10 000 kuni 20 000 inimest, kes siis viibivad seal fännipassi alusel,» ütles Belitšev ERR-i saates «Aktuaalne kaamera,» lisades, et PPA senine praktika näitab, et Eestisse on tulnud põhiliselt majandusmigrandid, kelle elu kodumaal pole ohus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles