Iisraeli kirjanik Amos Oz suri vähki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amos Oz.
Amos Oz. Foto: Mantero/Fotogramma/Ropi / ZUMAPRESS.com

Iisraeli tunnustatud ja paljudesse keeltesse tõlgitud kirjanik Amos Oz suri reedel 79-aastasena vähki.

Ozi peeti aastaid Iisraeli kuulsaimaks elavaks kirjanikuks.

Korduvalt Nobeli kirjanduspreemia kandidaatide hulka jõudnud Oz sündis 1939. aastal Jeruusalemmas. Alates 1967. aastast astus ta sõnakalt välja Iisraeli-Palestiina konflikti kahe riigi lahenduse eest.

Ozilt on ilmunud 23 romaani, esseekogumikke ja mälestusteraamat.

Eesti keeles on ilmunud tema "Kurja Nõu Mägi", "Ära ütle, et öö", "Sumchi: lugu armastusest ja seiklustest" ning "Minu Michael" - kõik Kalle Kasemaa tõlkes.

Brasiilias visiidil viibiv peaminister Benjamin Netanyahu nimetas Ozi üheks suurimaks kirjanikuks Iisraeli ajaloos.

"Ta panustas jõuliselt heebrea kirjanduse taasuuendamisesse, kus väljendas Iisrael kogemuste olulisi aspekte. Kuigi meil oli paljudes küsimustes erimeelsusi, siis ma hindan kõrgelt tema panust meie keelde ja kirjandusse. Tema sõnad ja teosed jäävad meid saatma veel palju aastaid," ütles peaminister.

Iisraeli president Reuven Rivlin kirjutas sotsiaalmeedias, et kirjaniku lahkumisega saabus pärast armastuse ja valguse lugu pimedus.

"Leiname Amos Ozi, kes oli suur ja vaimustav Iisraeli poeet ja kirjanik ning võimas rahusammas," ütles president muu hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles