ÜRO eksperdid süüdistavad Kongo DV sõjapealikku grupivägistamistes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kong DV vägistamisohver väikelapsega.
Kong DV vägistamisohver väikelapsega. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP/Scanpix

ÜRO eksperdid süüdistavad Kongo Demokraatliku Vabariigi sõjapealikku Lõuna-Kivu piirkonnas aset leidnud grupivägistamistes, mille ajal hoiti naisi koopas vangis ja koheldi seksiorjadena.

Rühm asjatundjaid ütleb Kongo DVd käsitlevas raportis ÜRO Julgeolekunõukogule, et olukord on kogu riigis homsete valimiste eel rahutu.

«Ehkki eelseisvad valimised suurendavad muret julgeoleku pärast, ei ole rühm leidnud tõendeid relvastatud toimijate otsesest sekkumisest valimisprotsessi,» seisab nõukogule saadetud raportis.

Eksperdid leidsid aga ohvrite, tunnistajate, kohalike võimude ja teiste allikatega vesteldes, et Raia Mutomboki Kokodikoko rühmitus pani septembris toime 17 naise rühmavägistamise. Naisi piinati ja koheldi seksiorjadena.

«Rühm jõudis selgusele, et Shabunda territooriumil Raia Mutcomboki rühmitust juhtiv Masudi Alimasi Kokodikoko oli 2018. aasta septembris vähemalt 17 naise rühmavägistamise eestvedaja,» seisab raportis.

Relvarühmitus röövis ohvrid vanuses 15-70 aastat 8.-9. septembril rünnakutes Lõuna-Kivu Lubila piirkonna küladele.

Naisi ja tüdrukuid hoiti vangis metsas asuvas koopas, kus Raia Mutomboki võitlejad neid nelja päeva jooksul korduvalt vägistasid.

Lõuna-Kivus on ulatusliku seksuaalvägivalla kohta teateid aastakümneid kestnud konfliktides piirkonna relvarühmituste vahel.

Kongo kirurg Denis Mukwege sai sel aastal vägistatud naiste abistamise eest Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles