Hobused ja ilutulestik kokku ei passi

Eesti Ratsaspordi Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Merike Udrik-Õispuu

Ilutulestik võib ohustada ka hobuseid ja seepärast kutsume inimesi üles, mitte laskma rakette ega kasutama pauguteid tallide ja koplite läheduses.

Kuigi osad hobused paugutamist ei karda, tuleks alati olla valmis ettenägematuteks reaktsioonideks. Hobused on suured ja tugevad loomad ning hirmunud hobune võib olla ohtlik nii teistele kui iseendale. Palume olla ettevaatlikud rakettide laskmisega hobusetallide ja -koplite läheduses!

Allpool üheksa nõuannet hobuste pidajatele, kuidas aidata oma hobustel see hirmutav kogemus võimalikult turvaliselt läbi teha.

  • Võimaluse korral teavitage oma naabreid ja ümbruskonna elanikke sellest, et teil on hobused ja kuidas ilutulestik võib hobuseid mõjutada.
  • Ilutulestiku ajaks vii hobused sinna, kus nad tunnevad end kõige turvalisemalt. Kui hobune on harjunud elama karjamaal, pole teda mõtet talli kinni panna, kuna juba see võib ta endast välja viia. Kui hobune elab tavaliselt tallis, siis tuleks ta kindlasti aegsasti sisse viia.
  • Kontrolli kas kõik boksiuksed sulguvad korralikult ning et boksides ei oleks väljaulatuvaid naelu ega muid ohtlikke objekte millega ehmunud hobune end vigastada võiks. Kui hobused on väljas, kontrollige kas kõik aiad on terved ning väravad kindlalt suletud.
  • Kui vähegi võimalik, viibi ilutulestiku ajal ise tallis – tähtis on jääda rahulikuks ning oma turvalisuse nimel järgida hoolsalt kõiki ohutusnõudeid!
  • Arvestage võimalusega, et mõnes kohas lastakse rakette siis, kui uus aasta saabub Venemaa ajavööndis, ehk siis tund aega enne kohalikku keskööd.
  • Võimaluse korral katke juba aegsasti kinni talli aknad ning pange raadio tallis kõvemini mängima, et summutada väljast tulevat müra.
  • Närvilistele ja kartlikele hobustele võib eelnevalt anda rahustavat söödalisandit, väga problemaatilistele hobustele võib veterinaar teha rahustava süsti.
  • Kindlasti tuleks hoiduda ilutulestiku ajal hobusega ühes boksis viibimisest ja hobuste väljas talutamisest, hobuse selga minemisest rääkimata!
  • Töökorras tulekustuti peab tallis olema alati kergesti ligipäästavas kohas!

Turvalist aastavahetust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles