Itaalia tuleva aasta eelarve pälvis parlamendi heakskiidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Mairo Cinquetti / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Itaalia seadusandjad kiitsid laupäeval ilma debatita heaks populistliku valitsuse 2019. aasta muudetud eelarve, seda hoolimata opositsiooni kriitikast väidetavate järeleandmiste suhtes Brüsselile. 

Eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) ja paremäärmusliku Liiga koalitsioon väljendas parlamendi alamkojas oma heakskiitu usaldushääletusega, kus poolt oli 327 ja vastu 228 seadusandjat. Üks parlamendiliige jäi erapooletuks. 

Algsest eelarveprojektist on välja jäetud mitmed võtmetähtsusega meetmed, sest valitsus püüdis vältida karistusi Euroopa Komisjoni ja finantsturgude poolt. 

Senaatorid kiitsid eelnõu läinud nädalal heaks samuti usaldushääletusega, millega välditi arutelu valitsuse esitatud 700 paranduse üle. Sisulise debati puudumise üle väljendati raevukalt rahulolematust nii senatis kui alamkojas. 

Kui järgmise aasta eelarvet ei oleks enne 31. detsembrit vastu võetud, olnuks valitsus sunnitud jätkama kuupõhiselt 2018. aasta eelarve alusel.

"Valitsusel ei olnud mingit tahtlikku soovi diskussiooni vältida," ütles peaminister Giuseppe Conte reedesel pressikonverentsil, kui opositsiooniline Demokraatlik Partei oli esitanud Põhiseaduskohtule kaebuse paramendi kõrvalejätmise üle.

Jurist Conte, kes ei kuulu kummassegi võimuparteisse ning on teinud tööd kompromisside saavutamise nimel mõlema erakonna ja Brüsseli vahel.

Brüssel lükkas oktoobris tagasi Itaalia 2019. aasta riigieelarvekava ja ähvardas, et võib alustada Itaalia suhtes ülemäärase eelarvepuudujäägi menetlust, mis võinuks viia trahvideni kuni 0,2 protsendi Itaalia sisemajanduse koguprodukti (SKP) ulatuses.

Seejuures tegi Itaalia Komisjonile järeleandmisi kulukate meetmete osas, nende seas kodanikupalk ja pensionireform.

Itaalia uue riigieelarve puudujäägiks on 2,04 protsenti SKP-st.

Conte eitas reedel, et Itaalia 2019. aasta uue riigieelarve dikteeris Euroopa Komisjon ja ütles, et on endiselt pühendunud töötutele 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles