Tervisi tsoonist: vangis istuvad Venemaa jalgpallurid jäeti ajaloolisest mängust ilma

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Kokorin (vasakul) ja Pavel Mamajev (keskel) eelistungil.
Aleksandr Kokorin (vasakul) ja Pavel Mamajev (keskel) eelistungil. Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Scanpix

Venemaa spordikülje Sports.ru blogis «Больше скандалов!» ehk «Rohkem skandaale» pajatab blogi autor Kirill Šulika, et saatis peksmise ja huligaanitsemise tõttu Butõrka eeluurimisvanglas istuvatele jalgpalluritele Aleksandr Kokorinile ja Pavel Mamajevile pühade puhul pakikese ning sai ka vastuse.

Mamajev tänas teed ja kompvekke sisaldanud kingi eest ning lubas, et tee juuakse aastavahetusel koos kambrikaaslastega ära. Igasugune kink teeb meestele kindlasti rõõmu, sest Butõrkas on menüü mõistetavalt üsnagi piiratud. Tõsi, sugulased saavad vahi all olijatele isolaatori kauplusest näiteks salatit ja muud toidukraami juurde osta.

Mõistetavalt ei ole aga Kokorinil ega ka Mamajevil võimalik uut aastat napsiga vastu võtta. «Isegi alkoholivaba lastešampanjat ei anta,» märkis Šulika mõnevõrra irooniliselt. Iseasi, kas jalgpalluri seda üldse tahaksidki, kui meenutada, et just alkoholiga liialdamine nad trellide taha viiski...

Küll ei pea mehed muretsema, et neil jääks kuulmata president Putini uusaastakõne. Põhjus lihtne - sel õhtul on tavapärast öörahu mõne tunni jagu edasi lükatud.

Ent üks ainulaadne asi jääb Kokorinil ja Mamajevil vanglas siiski kogemata ja tegemata. Plaanis oli korraldada jalgpallimatš, kus mõlemad oleksid kaasa löönud. Idee autoriks oli organisatsioon, mis kannab nime «Сорок сороков» ehk «Nelikümmend harakat». Seda veavad kunagised aktiivsed Moskva Spartaki fännid Andrei Kormuhhin ja Ivan Katanajev. Nagu märgib Šulika, on seltskonna «seni silmapaistvaimad saavutused Torfjanka parki ehitatava kiriku vastasel meeleavaldusel osalejate peksmine ning geide ja filmi «Matilda» vastu võitlemine».

Seaduse järgi ei tohi Mamajev ja Kokorin ilma uurija loata kokku puutuda mitte kuskil mujal kui kohtus, et meestel poleks võimalust oma tunnistusi kooskõlastada. Seetõttu oleksid nad plaanitavas mängus väljakul käinud kordamööda. Kuid siis leidis Kokorini advokaat Tatjana Stukalova, et tema hoolealusel on jätkuvalt kehtiv leping Peterburi Zenitiga, mis keelab mitteametlikes jalgpallikohtumistes osalemise. Sestap jäigi väärt plaan katki, sest kohtus õigeksmõistmise lootuses ei soovi Kokorin mõistagi lepingu tühistamisega riskida.

Šulika lõpetab oma blogiposti taas väikese irooniapuhanguga, märkides, et Mamajevi abikaasa Alana sõnul saatis mees näärideks vanglast nende lastele kirjad. «Ja vaadake, isegi lapsed, kes pole ammu isa näinud, võivad niimoodi kogeda siirast õnne! Seega saab õnne ja headust levitada ükskõik millisest meie planeedi punktist. Vaat selle üle maksab nääride ajal tõesti järele mõelda,» torkab Šulika.

Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev häbistasid purjuspäi laamendades nii ennast kui ka kogu Venemaa jalgpalli.
Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev häbistasid purjuspäi laamendades nii ennast kui ka kogu Venemaa jalgpalli. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix

Kokorin ja Mamajev sattusid probleemide küüsi 8. oktoobril, kui peksid öö otsa kestnud pidutsemise ja purjutamise järel Moskvas mitut inimest. Kohus saatis tippjalgpallurid eeluurimise ajaks trellide taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles