Kongo DV idaosas tapeti valimisametnik ja veel kolm inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskonnas Kinshasas.
Valimisjaoskonnas Kinshasas. Foto: Stefan Kleinowitz / ZUMAPRESS.com

Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas tapeti pühapäeval valimisametnik ja veel kolm inimest, teatasid võimuesindajad.

Opositsiooni presidendikandidaadi Felix Tshisekedi kampaaniapealiku Vital Kamerhe sõnul leidis rünnak aset Lõuna-Kivu provintsis asuva Walungu piirkonna valimisjaoskonnas. Tapetute seas oli ka jaoskonda turvanud politseiametnik.

Kongo Demokraatlikus Vabariigis algasid pühapäeval kauaoodatud valimised, mis otsustavad riigi tuleviku, sest valitakse järglane 18 aastat võimul olnud president Joseph Kabilale.

Kamerhe andmetel sai vägivald alguse süüdistusest, et valimisametnik teeb sohki Kabila toetatud kandidaadi Emmanuel Ramazini Shadari kasuks.

"Vihane rahvahulk tormas ametnikele kallale," kirjeldas Kamerhe.

Alustatud on uurimist mõrtsukate õigusemõistmise ette toomiseks.

Valimised annavad Kongo DV-le võimaluse esimeseks rahulikuks võimu üleminekuks pärast Belgiast iseseisvumist 1960. aastal.

Valimiste usaldusväärsust on aga tublisti vähendanud korduvad edasilükkamised ja väited, et hääletusmasinad ei anna ausaid tulemusi.

Kaks juhtivat opositsioonikandidaati Martin Fayulu ja Felix Tshisekedi keeldusid laupäeval allkirjastamast tõotust, mille eesmärk on ära hoida valimisjärgset vägivalda. Aafrika valimisvaatlejatega kohtunud kandidaadid põhjendasid keeldumist sellega, et leppesse jäeti sisse viimata nende nõutud parandused.

Presidendivalimistel arvatakse olevat parimad väljavaated Kabila soosikul, endisel siseministril Shadaryl. Tema tugevamad vastased on kuni viimase ajani veel üsna tundmatu parlamendiliige ja endine naftatööstuse juht Fayulu ning opositsioonierakonna UDPS esimees Tshisekedi.

Välisanalüütikud on veendunud, et vabade ja ausate valimiste korral peaks võitma opositsioonikandidaat.

Arvamusküsitluste põhjal toetab Fayulut 44, Tshisekedit 24 ja Shadaryt 18 protsenti valijaist.

43-63 protsenti vastanuist on öelnud, et ei aktsepteeri valimistulemusi, kui Sharaday võitjaks kuulutatakse.

Hääleõiguslikke kodanikke on Kongo DV-s 40 miljonit, kuid Põhja-Kivu provintsis on ebolaepideemia ja riigi edelaosas Yumbis kogukondadevahelise vägivalla tõttu valimised märtsini edasi lükatud. See puudutab umbes 1,25 miljonit valijat.

Pühapäevaste valimiste esialgseid tulemusi on oodata 6. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles