Briti minister: Brexiti toimumise võimalus on 50-50

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia väliskaubanduse minister Liam Fox.
Suurbritannia väliskaubanduse minister Liam Fox. Foto: ANDY RAIN / EPA / SCANPIX

Suurbritannia väliskaubanduse ministri Liam Foxi sõnul on umbes 50-protsendiline võimalus, et peaminister Theresa May Brexiti kava põrub tuleval kuul parlamendihääletusel.

Prominentse Euroopa Liidust lahkumise toetaja sõnul saab Brexiti õnnestumises olla sada protsenti kindel vaid siis, kui Briti ministrid May lepet toetavad.

Suurbritannial on aega EL-ist lahkumisega ühele poole jõuda tuleva aasta 29. märtsini, kuid viimatine takistus sellel teel on May lahkumislepe, millega paljud valitsusametnikud rahul ei ole.

Leppel on vaja ka Briti ministrite heakskiitu ning hääletus selle üle pidi toimuma sel kuul. Peaminister otsustas aga viimasel hetkel hääletuse edasi lükata, kui sai selgeks, et ta kaotaks märkimisväärse tulemusega.

Otsustav hääletus on kavandatud nüüd jaanuari kolmandale nädalale ja kui see luhtub, seatakse Foxi sõnul Brexiti tulevik tõsise kahtluse alla.

«Kui me seda heaks ei kiida, ei ole ma kindel, et annaksin sellele (Brexitile) enam kui 50-50 võimalust,» lausus Fox, kutsudes üles ka teisi konservatiivse partei saadikuid lepet toetama.

Opositsioonilised leiboristid süüdistavad Mayd venitamistaktikas, et sundida parlamenti kokkulepet toetama, sest vastasel korral on oht, et EList lahkutakse leppeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles