USA saadik: suur kaubanduslepe Londoniga ei pruugi olla võimalik (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi lipuvärvidega meeleavaldaja, taustal Suubritannia lipp.
ELi lipuvärvidega meeleavaldaja, taustal Suubritannia lipp. Foto: Tim Ireland / AP/Scanpi

USA suursaadik Suurbritannias Robert Johnson avaldas kahtlust USA ja Suurbritannia vahelise suure kahepoolse kaubandusleppe võimalikkuse üle, kui Briti parlament peaminister Theresa May Brexiti-ettepaneku heaks kiidab.

Johnson ütles esmaspäeval BBC raadiole, et kiire ja ulatusliku kaubandusleppe läbirääkimine kahe pikaajalise liitlase vahel ei tundu May pakutud leppe tingimustel võimalik. 

Briti valitsuse ja Euroopa Liidu vahel saavutatud lahkumisleping näeb ette Suurbritannia jäämist ELi ühisturule ja tolliliitu 2021. aastani kehtiva üleminekuperioodi lõpuni. 

Saadik kordas raadiousutluses USA presidendi Donald Trumpi muret võimaliku kokkuleppe pärast, millele on Briti parlamendis tugev vastuseis. Johnson lisas, et näeb brittide suhtumises Brexitisse lüüasaamismeeleolusid, mis ei pööra tähelepanu paljule positiivsele, mida EList lahkumine võib kaasa tuua. 

May on öelnud, et kavatseb panna leppe parlamendis hääletusele jaanuari keskpaigas. 

May konservatiivide nn kõva Brexiti pooldajate leerile teeb kõige enam muret nn Iiri tagavaraplaan, mis on mõeldud rakenduma juhul, kui Suurbritannia ja EL ei jõua üleminekuperioodi lõpuks Iiri saarel piiri tekkimist välistavas kaubanduslepingus kokkuleppele.

Iiri tagavaraplaani küsimus on Suurbritannias poliitiliselt väga tundlik. Briti valitsuse ametlikus õigusnõuandes hoiatatakse, et riik võib jääda 2020. aasta lõpuni plaanitava üleminekuperioodi järel tähtajatult tolliliitu ELiga, sest London ei saa praeguse leppe alusel ühepoolset õigust sealt lahkuda.

London on seisukohal, et piirikontrolli taastamise vältimiseks Iiri saarel oleks vaja uut kaubanduslepet Brüsseliga, kuid aktsepteerib vajadust tagavaralahenduse järele seniks, kuni pooled Brexiti järel kaubanduslepingu sõlmivad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles