NASA kosmoselaev uuris Päikesesüsteemi kaugeimat objekti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutus NASA kosmosesondist Ultima Thulet uurimas.
Kunstniku kujutus NASA kosmosesondist Ultima Thulet uurimas. Foto: Nasa / ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA kosmosesond New Horizons möödus täna Ultima Thulest, kaugeimast Päikesesüsteemi objektist, mida inimkond on iial uurinud.

Ultima Thule ehk 2014 MU69 on Neptuuni-tagune objekt, mis asub Päikesesüsteemi välisosas paiknevas Kuiperi vöös. Seda peetakse varase Päikesesüsteemi jäänukiks, mis võib anda vastuseid planeetide tekke kohta.

«Edasi, New Horizons!» kannustas projekti juhtteadur Alan Stern, kes oli kogunenud kolleegidega  Johns Hopkinsi rakendusfüüsika laborisse jälgima, kuidas komosesond Maast 6,4 miljardi kilomeetri kaugusest objektist möödub.

«Mitte kunagi varem ei ole ükski kosmoselaev uurinud midagi nii kauget,» ütles ta.

Täpne Ultima Thulest möödumise hetk registreeriti Eesti aja järgi kell 7.33. New Horizons tegi selle mõne sekundi jooksul 900 pilti.

«Nüüd on vaid aja küsimus, millal andmed alla jõuavad,» ütles projekti juures töötav John Spencer Southwesti uurimisinstituudist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles