Hongkongis algas uus aasta demokraatia toetajate meeleavaldustega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Hongkongis.
Meeleavaldajad Hongkongis. Foto: Kin Cheung / AP / Scanpix

Hongkongi demokraatiameelsed aktivistid alustasid uut aastat meeleavaldustega, kus tuhanded inimesed kogunesid linnakeskusse vastustama poliitiliste vabaduste kadumist, ebavõrdsust ning kohalike võimude sidemeid Pekingi ja suurettevõtjatega.

Poolautonoomses Hongkongis on väljendus- ja kogunemisvabadusega olukord parem kui mujal Hiinas, kuid keskvalitsus Xi Jinpingi juhtimisel on jätkuvalt kärpimas piirkonna õigusi.

«Möödunud aastal juhtus palju: ühiskond, poliitika ja inimeste elatustase on alla käinud,» ütles meeleavaldusele tulnud 47-aastane Kwan Chun-pong.

Meeleavaldused Hong Kongis.
Meeleavaldused Hong Kongis. Foto: ALEX HOFFORD / EPA

Aastal 2014 sulgesid demokraatiameelsed aktivistid suure osa linnast, kuid märkimivsäärseid järeleandmisi Hiina valitsuselt ei õnnestunud neil saavutada. 

Mullu astusid kohalikud võimud mitmeid pretsedendituid samme, mis ajasid ärevile aktivistid ja tõid kaasa lääneriikide kriitika.

Septembris keelustati kuritegelike jõukude vastu suunatud segase julgeolekuseaduse alusel väike iseseisvusmeelne erakond. Varsti pärast seda keelduti pikendamast viisat Financial Timesi ajakirjanikul, kes oli juhtinud pressiklubis üritust selle partei liidri osalusel. 

Kohalikele valimistele aga ei lubatud jäkuvalt mitmeid poliitilisi kandidaate, kes esindasid iseseisvust toetavaid vaateid. 

Enamik Hongkongi demokraatiameelseid aktiviste soovivad inimestele suuremat sõnaõigust oma linna juhtimisel, muu hulgas võimalust otse selle erihalduspiirkonna juhti valida.

Foto: TYRONE SIU / REUTERS

Kuigi enamik hongkonglasi ei nõua iseseisvust, osales ka tänasel protestil mõnikümmend iseseisvuse nõudjat, osa neist maskides. Politsei salvestas neid videokaameratega. 

«Me tuleme endiselt välja, sest me armastame seda paika, me soovime muutusi, me soovime, et järgmine põlvkond saaks tunda uhkust Hongkongi identiteedi üle,» ütles üks aktivistidest Wayne Chan läbi valjuhääldi kokkutulnuile.

Politsei andmeil osales meeleavaldusel 3200, korraldajate sõnul 5500 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles