Remondiblogi: suur ülevaade ühe vana Tartu korteri renoveerimisel seni tehtud töödest

Margit Partei
, blogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margit Partei

Täna kirjutab Margit sellest, mis sai möödunud aastaga tehtud ja mida peaks endaga tooma alanud aasta.

2018. aasta alguses oli meil ambitsioonikas eesmärk: saada aasta lõpuks korter valmis «karbi» ehk siseviimistlemiseks valmis seisukorda, see tähendab, et kõik suured ehitustööd on tehtud. Eesmärk sai meelega püstitatud ambitsioonikas. Reaalsusele otsa vaadates aimasime juba algusest peale, et päris valmis see karp ilmselt ei saa. 2018. aastaga jõudsime nii mõndagi ära teha, kuid 2019. aasta saab samuti olema täies mahus remonditöödega täidetud ja tõele au andes jagub sisustamise töid ilmselt kauemakski… Täna aga vaatame kokkuvõtvalt otsa 2018. aasta tegemistele.

Vannituba ja saun

2018. aasta põhiline objekt oli vannituba, millega möllasime aasta esimestest päevadest kuni septembri alguseni välja. Täpselt aasta tagasi sai lammutatud vana vannituba ning ehitatud ajutine kileseintega vannituba tulevasse elutuppa. Võtsime maha kõik vanad vaheseinad, et luua uus ja ruumikas vannituba korteri ühte nurka, kus varem asus vähem kui 8 ruutmeetri peal kolm pisikest ruumi. Alles jäid vaid paljad välisseinad ja põranda- ning laetalad.

Foto: Margit Partei
Jaanuaris oli vaid väike osa töid tehtud.
Jaanuaris oli vaid väike osa töid tehtud. Foto: Margit Partei
Juunis olid ehitustööd alles pooleli.
Juunis olid ehitustööd alles pooleli. Foto: Margit Partei

Ehitatud ja soojustatud sai uued seinad, laed ja põrandad koos põrandakütte, hüdroisolatsiooni, elektri, vee, kanalisatsiooni, ventilatsiooni ja valgustusega. Paika sai pandud mitukümmend lauda sisevoodrit lakke ja seina. Põrandale ja veega kokkupuutuvad seinad said kaetud mitmesaja väiksemõõdulise keraamilise plaadiga. Restaureeritud said vana uks ja aken ning ehitatud ise puidust valamukapp, mille paigaldamisega esimesel korral nii puusse panime, et paar rida plaate tuli välja vahetada. Tegemata jäi vaid saun, mis on meie prioriteetide nimekirjas üks viimaseid töid, milleni ehk jõuame 2019. aastal.

Foto: Margit Partei
Vannituba sai valmis septembris.
Vannituba sai valmis septembris. Foto: Margit Partei

Kokkuvõttes: 2018. aasta alguses meil vannituba puudus ja 8 kuuga sai see nullist lõpuni välja ehitatud. Vannituba on täiesti valmis ja saun ootab ehitamist.

Magamistuba

Magamistuba oli meil 2017. aasta sügisel kenasti valmis saanud, kuid vana ahju lammutamise ja uue ehitamise tõttu tuli siin väiksem remont uuesti teha. Maikuus kolisin kõigi kodinatega magamistoast välja söögitoa põrandale ja algas meie uue ahju ehitus, mis lõppes juuli alguses. Seejärel tuli seina ja põrandale tekkinud «augud» uuesti kinni ehitada ja kasutasin seda ka võimalusena terve tuba uuesti üle värvida, kuna eelmine värvitooni valik läks meil veidi viltu. Juulikuus saime magamistuppa uuesti sisse kolida.

Magamistuba aasta alguses.
Magamistuba aasta alguses. Foto: Margit Partei
Magamistoast pääses ahju lammutuse järel otse kontorisse.
Magamistoast pääses ahju lammutuse järel otse kontorisse. Foto: Margit Partei
Foto: Margit Partei
Magamistuba remondi järel.
Magamistuba remondi järel. Foto: Margit Partei

Magamistuba kasutame praegu ka elutoa, esiku ja kontorina. Terve tuba on asju ja mööblit täis, et neid remonditolmu eest kaitsta. Puudu on veel sisseehitatud kapi liuguksed, mis samuti on meie prioriteetide nimekirja lõpus, kuna hetkel kulutame raha kiirematele töödele, mis puudutavad eelkõige ehitust ja tehnosüsteeme, mitte sisustamist.

Kontor

Kontoris ei ole võrreldes eelmise aasta lõpuga juhtunud peaaegu mitte midagi. Ainus muutus on uus ahi, mis jättis meile seina ja põranda sisse väikese ava, mis kunagi ära täita tuleb, et saaks asuda toa viimistlemise juurde. Sirgeks ja täisnurkseks sai tehtud ka aknaleng, et restaureeritud aken paremini käima hakkaks ja sooja hoiaks. Terve aasta oleme seda tuba kasutanud mitmesuguste vähemkasutatavate ja ka remondiasjade hoidlana. Kevadel oli seal hetkeks ruumi ka minu äsja renoveeritud kirjutuslauale, kuid viimased pool aastat on see tuba täitnud ainult lao funktsiooni. Nii jätkub see kindlasti ka vähemasti 2019. aasta esimeses pooles, kui mitte aasta lõpuni välja.

Kontor praegu.
Kontor praegu. Foto: Margit Partei
Kontor tulevikus. 3D joonis on tehtud RoomStyler tarkvara abil.
Kontor tulevikus. 3D joonis on tehtud RoomStyler tarkvara abil. Foto: Margit Partei

Elutuba

Elutuba on läbinud väikesed edusammud. Ajutine vannituba, mille ehitasime valmis 2017. aasta viimastel päevadel, on elutoast lõpuks kadunud. Kahjuks tehnoruumi me 2018. aasta sees päris valmis veel ei saanud, seega pesumasin ja veeboiler ootavad siiani elutoast ärakolimist. Kõige suurem muutus elutoas puudutas aga kandvat seina, millest sügisel sai suur tükk välja võetud, laetala asendatud uue ja tugevaga ja toestatud uute kandvate postidega. See liigutus tegi lõpuks elutuppa pääsemise lihtsamaks – varem viis elutuppa vaid 40 cm laiune ava seinas –  ja andis meile palju lisaruumi eri tööde tegemiseks. Mida rohkem tube valmis saab, seda vähem on ruumi, kus tööd teha, eelkõige puitu lõigata. Seina lammutamine võimaldas lõpuks päriselus visualiseerida, milline meie korteri planeering välja nägema hakkab.

Aasta esimeses pooles oli elutuba selline.
Aasta esimeses pooles oli elutuba selline. Foto: Margit Partei
Elutuppa viis söögitoast peenike ava.
Elutuppa viis söögitoast peenike ava. Foto: Margit Partei
Tulevikus. 3D joonis on tehtud RoomStyler tarkvara abil.
Tulevikus. 3D joonis on tehtud RoomStyler tarkvara abil. Foto: Margit Partei

Samuti sai lõpetatud laekarkass, paigaldatud puuduolev laevill, aurutõke ja kogu lae roovitus. Välisseinas sai lõpuni pandud SPU plaat koos kipsiga ja veidike seda isegi pahteldatud ning lihvitud. Aknad ja lengid said täisnurkseks ja tihendatud.

Köök ja söögituba

Planeeringu osas muutus 2018. aastal kindlasti kõige rohkem just meie tulevases söögitoas ja köögis. Märtsis ja aprillis sai kõvasti lammutatud. Esimesena rändas hiiglaslikku jäätmekonteinerisse poolt korterit kütnud suur pottahi, mis korteris viimased 45 aastat oma äärmiselt vale asukoha valiku ja puuduliku toestuse tõttu suuri vajumisi põhjustanud oli. Teiseks lammutasime laiali kööki ja söögituba eraldava seina, vaid postid jätsime tol hetkel veel püsti. Kolmandaks tõmbasime laest alla krohvi, liiva-savi-mulla segu, pilliroo ja lauad, nii et alles jäid vaid talad. Need olid jubedalt mustad ja tolmused tööpäevad ja mul on nii hea meel, et nendega korteris ühele poole saanud oleme. Seoses lammutamistega sai ajutist köögimööblit paaril korral ringi tõstetud.

Aprilli alguses oli veel niiviisi.
Aprilli alguses oli veel niiviisi. Foto: Margit Partei
Foto: Margit Partei
Aprilli lõpus oli juba sedamoodi.
Aprilli lõpus oli juba sedamoodi. Foto: Margit Partei
Elutuba, söögituba ja köök praegu. Foto on tehtud keset remondipäeva: täpselt selline kaos siis igal pool valitsebki.
Elutuba, söögituba ja köök praegu. Foto on tehtud keset remondipäeva: täpselt selline kaos siis igal pool valitsebki. Foto: Margit Partei
Tulevikus: vaade elutoast köögi ja söögitoa suunas. 3D joonis on tehtud RoomStyler tarkvara abil.
Tulevikus: vaade elutoast köögi ja söögitoa suunas. 3D joonis on tehtud RoomStyler tarkvara abil. Foto: Margit Partei

Aasta teises pooles, kui kandev tala sai korralikult uuendatud ja toestatud, võtsime vanad postid samuti kahe toa vahelt maha. Soojustasime SPU plaadiga välisseina lõpuni. Paika sai kogu laekarkass, ventilatsioonitorud, vill, aurutõke ja roovitus. Elektrisüsteem sai tunduvalt kaasaegsemaks ja kõik kaablid vahetatud. Ka söögitoas sai aken ja lengid täisnurkseks ja tihendatud. Visuaalselt just väga palju ilusamaks ei muutunud, kuid konstruktsioonide osas tegime pika sammu õiges suunas.

Esik

Esikut ei olnud meil aasta tagasi ega ole siiamaani. Vahepeal on lihtsalt paar seina ära kadunud, seega vähemasti on kergem visualiseerida, kuhu see esik täpselt tuleb ja milline välja nägema hakkab.

Kuhu edasi?

2019. aastal ootab ees üks pikk nimekiri töid, mis tuleb valmis saada, et lõpuks sisustamiseni jõuda. Tehnoruumi lõpetamine, 3-faasiline elekter, korstna ja kamina ehitus (kui see liiga kulukaks ega keeruliseks lähe), viimased tööd akende viimistlemisega, elutoa, köögi ja söögitoa põrandate lammutamine ja üles ehitamine, esiku vaheseina ehitus, natuke gaasitöid, veidi rohkem vee- ja elektritöid (sh valgustus), laudpõranda ja laelaudise paigaldus, sauna väljaehitamine, ventilatsiooniseadmine ostmine ja paigaldus, kõik pooleliolevad vaheseinad lõpuni ehitada, pahteldada ja värvida, paigaldada kõik puuduolevad liistud ja tellida uus korteri uks. Kaugele selle kõigega 2019. aasta lõpuks jõuame: seda näitab vaid aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles