Algab visioonivõistlus «Härjapea teekond»

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piki Kompasna tänavat kulgenud Härjapea jõgi 1930. aastatel
Piki Kompasna tänavat kulgenud Härjapea jõgi 1930. aastatel Foto: Fotis

Tallinna linnavõim kuulutab välja avaliku visioonikonkursi, et leida läbiv käsitlus kunagise Härjapea jõe voolusängi tähistamiseks ja esiletoomiseks Tallinna linnaruumis.

Võistlus korraldatakse ideekontseptsiooni saamiseks ja jõe tähistamise printsiipides kokku leppimiseks, millest edaspidi planeeringutes, eskiisides ja ehitusprojektides, mis Härjapea jõe voolusängiga kattuvad, lähtuda. Abilinnapea Andrei Novikovi sõnul on Härjapea visioonikonkurss põnev võimalus otsida ja mõtestada Tallinna kui veelähedase linna identiteeti.

Visioonikonkurss loob lisaväärtust eelkõige jalakäijatele ja jalgratturitele: võidutöö ettepanekuid järjekindlalt rakendades tekib tulevikus Härjapea-aineline kergliiklustee Juhkentali asumist mereni. Härjapea oli keskaegse Tallinna veerikkaim jõgi, mis voolas Ülemiste järvest merre ning kandis olulist rolli nii Tallinna arenemisel tööstuslinnaks kui mitmete asumite, mida jõgi läbis, kujunemisloos. Härjapea jõgi kadus linnapildist järk-järgult: suurest tööstuskoormusest reostunud jõgi kanaliseeriti 1930.-1950. aastatel.

Täna on Härjapea kunagine vooluteekond linnapildis loetav vaid vihjamisi: näiteks Poolamäe pargi reljeefses maastikus ja Juhkentali vesiveski ning Sossi mäe tööstusansambli olemasolu näol, kuid tegemist on huvitava kihistusega Tallinna ajaloos, mis väärib selgemat esiletoomist.

Visioonivõistlus on avatud nii ruumierialade praktikutele kui ka tudengitele. Võistluse korraldab linnaplaneerimise amet koostöös Juhkentali seltsi ja Eesti Arhitektide Liiduga. Konkursi tingimusi saab alla laadida linnaplaneerimise ameti veebilehelt. Ideekavandite esitamise tähtaeg on 25.  veebruar 2019 kell 14.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles