Itaalia tippteadlane: vaktsineerimisvastane valitsus ohustab rahva tervist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Roberto Ieraci vaktsineerimas naist Roomas.
Doktor Roberto Ieraci vaktsineerimas naist Roomas. Foto: Alessandra Tarantino / AP / Scanpix

Itaalia riikliku terviseinstituudi (ISS) endine president Walter Ricciardi ütles täna, et oli sunnitud ametist lahkuma riigi populistliku valitsuse ebateadusliku poliitika tõttu, sealhulgas katsete tõttu õõnestada vaktsineerimisprogrammi.

Professor Ricciardi ütles, et Itaalia marurahvusliku Põhjaliiga ja eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) valitsuskoalitsiooni tõenduspõhise meditsiini vastasus ohustab inimeste tervist.

«Valitsuse esindajad on edendanud ebateaduslikke ja ausalt öeldes teadusevastaseid seisukohti mitmes küsimuses,» ütles ta usutluses päevalehele Corriere della Sera.

«On selge, et kui asepeaminister ütleb, et tema kui isa arust on liiga palju kohustuslikke, ebavajalikke ja ohtlikke vaktsiine, siis see ei ole ainult ebateaduslik, see on teaduse vastane,» ütles Ricciardi Põhjaliiga juhile Matteo Salvinile viidates.

2017. aastal tegi Itaalia toonane valitsus kohustuslikuks koolieelikute vaktsineerimise kümne haiguse vastu, nende seas teetanus, lastehalvatus ja leetrid.

Sel ajal opositsioonis olnud Viie Tähe Liikumine alustas seaduse vastu rünnakut, nimetades seda kingituseks ravimifirmadele, samas kui Põhjaliiga levitas teaduslikult tõestamata ideed, et vaktsiinid põhjustavad autismi.

Seadus võeti 2017. aastal vastu pärast seda, kui vaktsineeritute arv Itaalias langes alla 95 protsendi elanikkonnast, mis Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on vajalik, et tagada populatsiooni immuunsus.

Detsembris jahmatas Itaalia valitsuskoalitsioon riigi teaduskogukonda, vallandades valitsust tervishoiu alal nõustava ekspertkomitee kõik liikmed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles