Naiste sisenemine pühasse templisse vallandas Indias rahutused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad tõkestasid täna Thiruvananthapuramis Kerala osariigis liiklust, et väljendada protesti naiste sisenemise vastu pühasse templisse.
Meeleavaldajad tõkestasid täna Thiruvananthapuramis Kerala osariigis liiklust, et väljendada protesti naiste sisenemise vastu pühasse templisse. Foto: R S Iyer / AP / Scanpix

Kahe naise sisenemine hinduismi ühte tähtsamasse pühapaika Sabarimala templisse vallandas Indias rahutused, mida politsei oli sunnitud pisargaasi, veekahurite ja paukgranaatidega laiali ajama, teatas kohalik meedia.

Thiruvananthapuramis puhkes osariigi parlamendi ees kaklus, teateid protestidest ja vägivallast on tulnud ka paljudest teistest Kerala osariigi linnadest.

Kerala osariigis asuv pühamu on olnud nädalaid kestnud tüli keskmes, milles on vastamisi naiste templisse sisenemise keeldu toetavad tõsiusklikud hindud ja naisaktivistid, keda on mitmel korral Sabarimalast tagasi saadetud. 

Naised sisenesid täna Sabarimala templisse esimest korda pärast seda, kui ülemkohus tühistas septembris kauaaegse keelu naistele vanuses 10–50 eluaastat.

Kaks naist – Kanaka Durga ja Bindu – sisenesid templisse enne koitu politseinike kaitse all. «Me ei sisenenud mööda 18 püha trepiastet, vaid personalivärava kaudu,» ütles üks naistest kohalikule meediale. 

Seni on tõsiusklikud hindud naiste korduvad katsed templisse siseneda keelu tühistamisest hoolimata tagasi tõrjutud.

«On fakt, et naised sisenesid pühamusse. Politsei on kohustatud tagama kaitse igaühele, kes tahab pühamus usku praktiseerida,» lausus Kerala peaminister Pinarayi Vijayan.

Kaks naist külastasid täna politsei kaitse all Sabarimala templit Pathanamthittas Kerala osariigis.
Kaks naist külastasid täna politsei kaitse all Sabarimala templit Pathanamthittas Kerala osariigis. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Niipea kui uudis naiste templisse sisenemisest täna liikvele läks, andis ülempreester korralduse pühamu puhastusrituaaliks sulgeda. Umbes tund aega hiljem avati tempel taas.

India ülemkohus otsustas 28. septembril, et Sabarimalas aastakümneid kehtinud sisenemiskeeld naistele vanuses 10–50 on ebaseaduslik. 

Oktoobris toimusid templi lähedal asuvas linnas usklike ja politsei vahel kokkupõrked ning üle 2000 inimese peeti kinni.

Eile moodustasid kümned tuhanded naised läbi Kerala inimketi, et nõuda naistele pääsu templisse. Meedia teatel pildusid parempoolsed aktivistid neid kividega.

Ülemkohus hakkab 22. jaanuaril menetlema naiste külastuskeelu ebaseaduslikuks tunnistanud otsusele esitatud apellatsiooni.

Kohtuotsuse vastu on paljud hindude ühendused, teiste hulgas peaminister Narendra Modi India Rahvapartei (BJP).

Meeleavaldajad Indias Kochis väljendamas pahameelt selle üle, et kahel naisel lubati täna hommikul siseneda Sabarimala templisse.
Meeleavaldajad Indias Kochis väljendamas pahameelt selle üle, et kahel naisel lubati täna hommikul siseneda Sabarimala templisse. Foto: Sivaram V / REUTERS / Scanpix

Naised ei tohi tänapäeval siseneda mitmesse hindu templisse. Sabarimala oli naiste jaoks tabu juba sajandeid, enne kui Kerala kohus 1991. aastal ametliku keelu kehtestas. Põhjuseks on jumal Ayyappa suguelust hoidumine.

Kuldse katusega templikompleks asub 915 meetri kõrguse mäe otsas. Mäge katab mets, kus asub tiigrireservaat.

Tempel on pühendatud jumal Ayyappale, kes legendi järgi leiti imikuna. Tänini templit haldava Pandalami dünastia kuningas leidis väidetavalt poisi ja kasvatas üles.

12-aastasena tuli Ayyappa uskumuse kohaselt metsast välja ematiigri seljas ratsutades. Poiss olla lasknud lendu noole ja kohta, kuhu see väidetavalt kukkus, ehitati tempel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles