Loomakaitsjad: sügistormis ärge unustage ka loomi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm.
Lehm. Foto: SCANPIX

Tugeva sügistormi tõttu palub Eestimaa Loomakaitse Liit loomaomanikke hoida vähemalt öisel ajal koerad-kassid siseruumides. Maainimesed peaksid mõtlema ka lautades elavatele põllumajandusloomadele.

Tormi tõttu murduvad puud ja oksad võivad ohustada ka loomi. Sageneda võivad juhtumid, mil hirmunud koerad või muud loomad oma territooriumilt lahti pääsevad ning minema jooksevad, teatas Eestimaa Loomakaitse Liit.

Kriitilise pilguga tuleks üle vaadatada ka loomadele ilmastikutingimuste eest kaitset pakkuvad varjualused, vältimaks puude või muude suurte esemete kukkumist nende peale. Eestis kehtiva korra kohaselt peab koerakuut asetsema maapinnast kõrgemal ja olema tuule- ning veekindel.

Eestimaa Loomakaitse Liit palub ka põllumajandusloomade pidajatel jälgida, et loomadel oleks võimalus tormi eest varjuda ning ennetada nende murduvate puude alla jäämise ohtu.

Tormiga kaasneb pahatihti veetaseme tõus. Sestap peaks eelkõige just rannarahvas jälgima, et
tõusuvesi ei ohustaks nii väljas kui lautades elavaid loomi.

«Mõned aastad tagasi uppusid Häädemeeste vallas merevee tõusu tõttu lauta suletud lambad. Pere päästis, mis päästa andis, aga laudaloomad unustati sootuks,» meenutas Eestimaa Loomakaitse Liidu juht Heiki Valner ja lisas, et veetaseme tõus võib rannikualadel ohustada ka ketis või aedikutes olevaid koeri. Seetõttu tuleks koerad juba ennetavalt toimetada ohutumasse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles