Brasiilia vastne president väljastas põliselanike saatust ohustava määruse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilias Amazonase vihmametsa idaosas elava Waiapi hõimu liikmed.
Brasiilias Amazonase vihmametsa idaosas elava Waiapi hõimu liikmed. Foto: APU GOMES / AFP / Scanpix

Brasiilia vastne president Jair Bolsonaro väljastas määruse, millega tehakse põliselanike maade tuvastamine ja piiritlemine sisuliselt võimatuks. Antud otsus on võit põllumajandusettevõtjate jaoks, aga paneb muretsema keskkonnakaitsjad ja põliselanike õiguste eest seisjad.

Presidendi esimesel ametipäeval allkirjastatud korralduse järgi antakse põlisrahvaste maade piiritlemise, eraldamise ja registreerimise ülesanne üle justiitsministeeriumilt põllumajandusministeeriumile. 

Brasiilia põllumajandusminister Tereza Cristina on parlamendis silma paistnud põlisrahvaste taotluste tõrjumisega ja pikka aega soovinud lõpetada meetmed, mis piiravad põllumajandussektorit. 

Brasiilia teraviljakasvatajate ühingu Aprosoja president Bartolomeu Braz rõõmustas allkirjastatud määruse üle.

«Me toetame algatust, millega saab põliselanike maade piiritlemine põllumajandusministeeriumi ülesandeks,» ütles Braz. «Uued reeglid saavad olema põllumeeste jaoks huvitavad.»

Kriitikute sõnul aga hävitab põlisrahvaste maade avamine majandustegevuseks põlisrahvaste kultuuri ja keele. 

«Oleme hirmul, sest Bolsonaro ründab põlisrahvastega seotud poliitikaid ja tõmbub tagasi keskkonnakaitsest, annab voli tungida põliselanike territooriumitele ja toetab vägivalda põliselanike vastu,» ütles Brasiilia põliselanike õiguste eest seisva organisatsiooni liige Dinamã Tuxá.

Otsus mõjutab teiste hulgas quilombola kogukondi, kes on kunagiste põgenenud orjade järeltulijad.

Samuti liigutatakse täna allkirjastatud määrusega keskkonnaministeeriumi haldusalast põllumajandusministeeriumi juurde jätkusuutliku metsamajanduse eest vastutav metsandusorganisatsioon, mis tähendab, et riigimetsaga majandamisega hakkab edaspidi tegelema põllumajandusministeerium. 

Brasiilia president Jair Bolsonaro.
Brasiilia president Jair Bolsonaro. Foto: ADRIANO MACHADO / REUTERS

Bolsonaro, kes soovib toetada Brasiilia põllumajandussektorit, ütles juba valimiskampaania ajal, et seni kaitse all olnud maad tuleks avada majandustegevuseks ja täna allkirjastatud määrus on esimene samm selles suunas.

63-aastane Bolsonaro võitis oktoobris valimised kindla edumaaga 2003.-2016. aastani võimul olnud, kuid arvukates korrputsiooniskandaalides lõpetanud vasakpoolse Töölispartei kandidaadi Fernando Haddadi ees.

Ta on lubanud olla kõigi 210 miljoni brasiillase president ning tema kampaanialubaduste hulka kuuluvad korruptsiooni ja kuritegevuse väljajuurimine ning Brasiilia protektsionistliku majanduse avamine vabaturule. Majanduse huvid on ta lubanud seada ülimaks keskkonnakaitsest.

Bolsonaro on lubanud ametisse saades järgida oma suure eeskuju, USA presidendi Donald Trumpi rada ja öelda lahti Pariisi kliimaleppest.

Samuti on ta lubanud ametisse saades järgida oma suure eeskuju, USA presidendi Donald Trumpi rada ja öelda lahti Pariisi kliimaleppest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles