Põhja-Korea suursaadik Itaalias palus väidetavalt läänes asüüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp.
Põhja-Korea lipp. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / Scanpix

Põhja-Korea esidiplomaat Itaalias Jo Song-gil palus koos oma perekonnaga väidetavalt ühes seni avalikustamata lääneriigis varjupaika.

Lõuna-Korea päevaleht JoongAng Ilbo kirjutas anonüümsetele diplomaatilistele allikatele viidates, et suursaadik Jo esitas asüülitaotluse läinud kuul.

Itaalia võimud olla lehe väitel kimbatuses, kuidas edasi käituda, kuid ühe riigi ametniku sõnul on suursaadik võetud turvalises paigas kaitse alla.

Samas ütles Itaalia välisministeeriumi allikas täna AFP-le, et neil pole andmeid, nagu oleks suursaadik asüüli palunud.

«Meil ei ole sellise taotluse kohta andmeid,» ütles allikas ja lisas, et ministeerium on saanud üksnes taotluse diplomaadi väljavahetamiseks.

48-aastane Jo on olnud suursaadik Roomas alates 2017. aasta oktoobrist, mil Itaalia saatis eelmise suursaadiku Mun Jong-nami protestiks Põhja-Korea tuumakatsetuse vastu riigist välja.

Ajalehe JoongAng andmeil on Jo Põhja-Korea režiimi ühe tippametniku poeg või väimees.

Välismaal teenivad Põhja-Korea diplomaadid on tihti sunnitud jätma oma pereliikmed, enamasti lapsed kodumaale, et nii kahandada ametnike läände ülemineku indu.

Kui Jo aga 2015. aasta mais Rooma kolis, võttis ta oma naise ja lapsed kaasa, mis viitab JoongAngi väitel sellele, et ta võib olla pärit eriõigusi omavast perekonnast. Samas on lehe hinnangul ebaselge, miks otsustas diplomaat nüüd varjupaika paluda.

Viimati pages Põhja-Korea kõrge diplomaat läände 2016. aastal, kui oma posti hülgas Londoni suursaadiku asetäitja Thae Yong-ho.

Thae põhjendas oma tegu toona sellega, et talle anti käsk pöörduda tagasi Põhja-Koreasse, kuid ta soovis läände jäämisega pakkuda oma kolmele lapsele paremat tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles